Invatamant

Circa 10% din studenții Universității Petroșani sunt străini

Ponderea studenților străini care urmează cursurile Universității din Petroșani este de circa 10%. Sunt studenți veniți de pe toate continentele.

Universitatea din Petroșani are o lungă și frumoasă tradiție, fiind continuatoarea „Școalei de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură” care a funcționat în București din anul 1864, iar din anul 1948 la Petroșani pentru început sub numele de Institutul Cărbunelui. În urmă cu jumătate de secol, zeci de studenți veniți din toate colțurile lumii erau specializați la Petroșani.
”Dacă considerăm și studenții basarabeni, care sunt cei mai mulți și ceilalți studenți care au venit, avem studenți care au obținut déjà viza, 18 numai care sunt în anul pregătitor de limba română. Per total 10% este ponderea studenților străini de la Universitatea din Petroșani. Avem din Bangladesh, Kenya, Turkmenistan, Camerun. La doctorat avem din Rusia, Franța, din Statele Unite ale Americii, Australia, Israel. Încercăm să avem studenți cam de pe toate continentele. Avem o solicitare din Tunis. Încercăm să deschidem niște căi de comunicare cu țările de unde am avut studenți acum 40-50 de ani. Ca domenii de nișă și de tradiție le dezvoltăm prin acești studenți.
Tocmai de aceea ne-am gândit la un master de limba engleză sau franceză pe domeniile Mine, mașini și instalații miniere moderne. Trebuie să dezvoltăm un master pe consum și producție responsabilă prin proiectul EURECA PRO. Căutăm să avem teme de doctorat din ce în ce mai multe cu conducători de doctorat din Europa și țări din afara Uniunii Europene”, a spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
În acest context, conducerea instituției de învățământ superior din Valea Jiului are în vedere reacreditarea unor studii masterale în limba franceză sau în limba engleză.
”Reacredităm specializările care au termen scadent în acest an. Ne gndim la reacreditarea unor mastere în limbă străină, franceză sau engleză, de a școlariza studenții din Africa, Asia sau America Latină”, mai spune sursa citată.
Misiunea de Universitate internațională este relevată prin cei peste 5000 de absolvenți care lucrează pe toate cele 5 continente, prin participarea la programele europene și internaționale și implicit prin numărul tot mai mare de studenți străini care frecventează specializările în limba română sau engleză, existente la Petroșani.
Monika BACIU