Este cunoscut pentru documentările lui în Ținutul Buzăului, iar acum vine la monștrii nedescoperiți lumii din zona Văii Jiului. Vorbim despre regizorul Leonardo Tonitza, cel care va ajunge la Biserica Sînionilor de la Petroșani, în zona Vulcan și Câmpu lui Neag.
Ghid îi va fi Daniel Roșca, cel care documentează neîncetat Ținutul Momârlanilor de la noi și care vrea să îl convingă că și aici avem o lume de legendă. „Avem onoarea să documentăm cel mai frumos traseu turistic din România, Scocul Urzicarului. Vrem să îi prezentăm Tartaros, Taifon sau Gaia, pietrele ce au chipuri umanoide. Pe lângă acest traseu, vrem să îl ducem pentru documentarea mai multor zone, cum este în Vulcan, spre exemplu, la Pomul Dracului, la străjerul de la Peștera Bolii, sau la cascadele de pe Valea Mării”, a spus Daniel Roșca.
Leonardo Tonitza a regizat documentare în care dezvăluie o parte din secretele spiritualității multimilenare și a continuității populației sedentare, agricol-pastorale, pe teritoriul actual al României.
De-a lungul timpului, a realizat proiecte în care s-au implicat personalități științifice la nivel internațional, descoperind și prezentând taina spiritualității românești. „Leonardo Tonitza ar fi un Sergiu Nicolaescu al zilelor noastre, doar că migrăm de la legendele istorice, spre cele din mitologie. A creat documentarele despre Ținutul ancestral al Buzăului și istoria multimilenară a României”, a completat Daniel Roșca.
Va ajunge acum în Valea Jiului, un loc în care legendele vorbesc prin pietre, peșteri și ape, urmând să documenteze și materialul despre Ținutul Titanilor.

Diana Mitrache