Potrivit unui document al Ministerului Sănătății, în județul Hunedoara sunt în total, 55 de paturi din structura avizată/aprobată de Ministerul Sănătățiii. În realitate, este vorba de 54 de paturi paturi contractabile după aplicarea prevederilor Planului național de paturi (aprobat prin Ordinul MS 1111/2021).

Astfel Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu din Hunedoara are 10 paturi. 15 paturi din structura aprobată de Ministerul Sănătății sunt la Spitalul de Urgență Petroșani. La Spitalul municipal Vulcan sunt opt astfel de paturi, iar la Spitalul General CF Simeria sunt 16 paturi.
La Spitalul municipal Orăștie sunt 6 paturi din structura aprobată de Ministerul Sănătății, însă numărul de paturi
contractabile după aplicarea prevederilor Planului național de paturi (aprobat prin Ordinul MS 1111/2021) este de 5.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea paliativă reprezintă abordarea care îmbunătățește calitatea vieții pacienților, dar și a familiilor acestora, pe perioada confruntării cu problemele asociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificând timpuriu, evaluând și tratând impecabil durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual.
Îngrijirea paliativă are ca scop principal final îmbunătățirea calității vieții, promovarea demnității umane și confortului atât al pacienților, cât și al familiilor acestora, influențând în mod pozitiv cursul inevitabil al bolii.
Monika BACIU