Un consorțiu de cinci companii va investi în hidrogen. Reprezentanții Liberty Steel Group, din care face parte și Liberty Galați (fostul Sidex), au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Centrul Român al Energiei (CRE), MTAG Elveția (o corporație elvețiană de inginerie), ICSI Râmnicu Vâlcea (centru de cercetare și dezvoltare) și Adrem (companie de servicii energetice).
Prin acest memorandum, consorțiul își propune să creeze un cadru eficient pentru colaborarea în domeniul tehnologiilor neconvenționale de producere a energiei electrice. Este vizat un proiect de cercetare cu scopul
introducerii hidrogenului verde în procesele industriei siderurgice. Acordul inițial este încheiat pe o perioadă de 5 ani.
Proiectul va fi propus spre finanțare prin intermediul programului Horizon Europe, însă Fondul de Modernizare, Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) reprezintă, de asemenea, posibile surse de subvenționare. Mai mult, consorțiul își propune să demareze un studiu privind o termocentrală care să utilizeze ca și combustibil un mixt de gaze și hidrogen.
“Noile tehnologii, combustibilii alternativi şi aplicaţiile lor industriale creează premisele pentru un viitor sustenabil. (…) Sunt onorat să contribui la acest proiect de cercetare – dezvoltare – inovare, împreună cu parteneri care împărtășesc aceleași valori. Inițiativa reprezintă un efort comun, în direcția potrivită pentru a asigura sustenabilitate economică, de mediu și socială”, a spus Corneliu Bodea, preşedintele CRE.
„Este o premieră pentru România ca un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, să-și unească forțele pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. În fața noastră este o „revoluție” globală și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional”, a spus, la rândul său, Mihai Varlam, directorul general al ICSI Rm. Vâlcea.
Consorțiul de companii are în vedere colaborarea internațională pentru proiecte de cercetare, consultanță, instruire și dezvoltare de afaceri în domenii precum hidrogenul verde introdus în procesele industriale din oțelării, surse regenerabile de energie și stocarea energiei electrice.
Monika BACIU