Pentru prima oara, cetatile dacice din Muntii Orastiei sunt cuprinse intr-un program de guvernare, care prevede atat cercetarea sistematica, dar si restaurarea lor si punerea lor in valoare. Primul Ministru Mihai Razvan Ungureanu este decis sa puna in valoare cetatile dacice din muntii Orastiei, care vor fi restaurate. Pentru prima oara, acestea sunt incluse intr-un program de Guvernare, iar premierul si-a propus ca in 2012 sa fie demarat un amplu program de inventariere, cercetare, conservare, restaurare si punere in valoare a Cetatilor dacice.
Practic, seful Guvernului preia si sprijina si programul lansat la finele anului trecut de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Pentru acest an, Ministerul Culturii si Patrimoniului National a prevazut un buget de 10 milioane de lei in vederea inceperii unui program de cercetare sistematica la cetatile dacice din Muntii Orastiei, proiectul fiind prevazut sa se desfasoare pe durata a patru ani. Ministrul Culturii a precizat ca in acest buget a fost inclusa si achizitia unor echipamente necesare specialistilor.
Incepe batalia pentru administrarea Cetatilor
Directorul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Liliana Tolas, a precizat ca acest program este extrem de binevenit pentru cetati si spera ca va fi pus in practica. Ramane de vazut, insa, cine le va primi in cele din urma in administrare, pentru ca in acea directie vor fi indreptate si fondurile necesare derularii programului.
“Daca va fi pus in aplicare, programul inseamna foarte mult. Deocamdata, insa, nu avem nicio informatie concreta. Speram, totusi, ca banii sa vina la MCDR, intregul proiect sa se deruleze prin intermediul muzeului din Deva, si sa le primim noi in administrare”, a declarat Tolas. Aceasta spune ca, la randul sau, institutia muzeala din Deva va incheia protocoale de colaborare cu alte institutii, cu care si in trecut s-a colaborat foarte bine.
“Deocamdata nu stim cine va primi in administrare cetatile dacice, care va fi aceasta institutie, daca va fi una singura sau mai multe”, a subliniat Liliana Tolas. La ora actuala, cetatile dacice sunt ale statului roman, in sens generic.
Carmen Cosman