Profesorii universitari de la Universitatea din Petroșani derulează mai multe proiecte de cercetare. Sunt proiecte pe care le câștigă de la diferite întreprinderi de stat sau private, sau proiecte de cercetare derulate de Ministerul Educației. În cel din urmă caz, situația este mai aparte, fiind apeluri de proiecte, iar cele care au punctaj ridicat beneficiază de finanțare.
”Finanțarea cercetării o avem din două surse. Prin proiectele pe care le și câștigăm prin Programul Național de Cercetare sau din contractele de cercetare sau prestări servicii pe care le avem cu intreprinderile. Noi participăm la toate ofertele care ni se fac unde avem competență și sperăm să câștigăm cât mai multe contracte. La nivelul Ministerul Cercetării și la Ministerul Educației avem mai multe propuneri de proiecte doar că și acolo este o selecție în funcție de anumiți coeficienți și de proiectele în sine. Nu putem estima exact câți bani vom câștiga din cercetare. Participăm în continuare la proiecte finanțate de Uniunea Europeană prin Orizont 2020, și recent în cadrul consorțiului universitar am primit o finanțare pentru un consorțiu de două milioane de euro iar nouă ne-au revenit 260 de mii de euro”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Cercetarea științifică reprezintă principalul proces de cunoaștere și inovare, iar Universitatea din Petroșani (UPET) dispune de un real potențial de cercetare. În Universitatea din Petroșani activitatea de cercetare este în principal derulată la nivelul grupurilor de cercetare constituite din reprezentanți ai corpului academic, cercetatori angajați în universitate, doctoranzi, studenți, precum și colaboratori externi, centre de cercetare și laboratoare de cercetare specifice.
Una din componentele de bază ale activităţii academice din cadrul Universităţii din Petroşani este cercetarea ştiinţifică. Universitatea promovează dezvoltarea unui mediu de cercetare, centrat pe progres tehnologic şi inovare, competitiv la nivel naţional şi internaţional, care să consolideze această instituție într-un pol de excelenţă axat pe generarea cunoaşterii şi a transferului tehnologic, cu impact direct asupra creşterii performanţei științifice, a vizibilității și a calităţii serviciilor către mediul economic și social. Totodată sunt promovate principiile corecte ale deontologiei și eticii în cercetarea științifică, pentru formarea, dezvoltarea şi motivarea resursei umane.
Prin cercetare ştiinţifică într-o paletă largă de domenii şi prin tematicile interdisciplinare abordate, Universitatea din Petroşani îşi întăreşte rolul pe care îl are ca universitate regională. În judeţul Hunedoara, universitatea reprezintă un pol de cunoaştere şi deschidere către întreaga lume.
Astfel, Universitatea din Petroşani menţine şi dezvoltă permanent comunicarea cu mediul economic. Membrii comunităţii academice sunt implicaţi în abordarea unor teme de cercetare care îşi propun să ofere soluţii la importante probleme ale societăţii contemporane, iar factorii de decizie din mediul economico-social sunt deschişi colaborărilor în domeniul cercetare–dezvoltare cu laboratoarele şi centrele de cercetare din universitate.
Personalul implicat în activităţi de cercetare, în structurile de cercetare ale universităţii dispune, în limita proiectelor de cercetare pe care le coordonează, de autonomie şi de responsabilitate personală, delegată de ordonatorul de credite, în realizarea achiziţiilor publice şi a gestionării resurselor umane necesare derulării proiectelor.
Monika BACIU