8Centrala electricã de la Râul Mare Retezat se aflã printre obiectivele ce vor fi supuse, anul acesta, unor ample proiecte de retehnologizare implementate de Hidroelectrica.

Furnizorul de energie hidro a anuntat miercuri cã s-a definitivat strategia investitionalã pentru 2013 si cã nu vor mai fi finantate titlurile de investitii istorice, ineficiente energetic, ci vor fi promovate proiectele de retehnologizare a marilor capacitãti hidroenergetice existente si care, dupã 50-60 de ani de operare necesitã lucrãri de reabilitare.

„Printr-o finantare de 400 milioane de euro de la BERD si BM vor fi retehnologizate centralele hidroelectrice Dimitrie Leonida, Mãriselu, Vidraru si Râul Mare Retezat, cu o putere instalatã de aproape 1000 MW”, spun oficialii Hidroelectrica.

Pe de altã parte, acestia spun cã, dupã ce s-au luptat anul trecut cu seceta, acum problemele cauzate de lipsa precipitatiilor au fost date uitãrii.

„Dupã un an 2012 extrem de secetos, care a avut ca rezultat un minim istoric al productiei înregistrat vreodatã de Hidroelectrica, de doar 11,8 TWh, societatea a revenit în fortã în primele luni ale anului 2013.

Conform datelor furnizate de Transelectrica, producãtorul de energie hidro detine o cotã de piatã de 33%, mai mult decât cei doi producãtori de energie termo la un loc, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, cu o cota de piatã cumulata de 18,8 %”, au precizat reprezentantii Hidroelectrica.

Exploatare hidro de acum 40 de ani

Potrivit datelor tehnice, amenajarea hidroenergeticã Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalatã de 349 MW si o energie medie multianualã de 629,50 GWh.

Exploatãrile hidro din aceastã zonã au început în fortã  prin anul 1974, când, in urma Hotãrârii Consiliului de Ministri nr. 759, amenajarea hidroenergeticã Raul Mare–Retezat, formata din barajul Gura Apelor, hidrocentrala subterana Retezat si hidrocentrala Clopotiva, a luat fiintã ca prima investitie pentru amenajarea potentialului hidroenergetic al Râului Mare.

sase ani mai târziu, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 311, a fost aprobatã investitia amenajãrii hidroenergetice Râul Mare Aval pe sectorul Clopotiva–Hateg. Mai apoi, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 40/1989, a fost aprobatã Amenajarea hidroenergeticã a râului Strei pe sectorul Subcetate–Simeria.

În perioada 1986–1991 au fost puse în functiune cele 11 hidrocentrale din cadrul amenajãrilor Râul Mare Retezat si Râul Mare Aval. În anul 2004 au fost finalizate lucrãrile la hidrocentrala Subcetate, iar în anul 2010 a fost pusã în functiune  hidrocentrala Plopi, ambele fãcând parte din amenajarea râului Strei.

Carmen Cosman