Administratorul judiciar de la Complexul Energetic Hunedoara va scoate la licitație tot ce mai deține pe la unitățile miniere din Valea Jiului. Procesul este în curs de finalizare și așteaptă doar avizul celor înscriși la masa creditorilor. Cele mai multe bunuri sunt la mina Vulcan sau la Paroșeni.

Piese, bunuri mobile și tot ce nu a făcut obiectul dării în plată urmează să fie scoase la licitație și vândute. Sunt chiar și utilaje de care minerii din subteran, spre exemplu, se folosesc la această oră. Acestea nu au fost trecute pe Societatea Comercială Complexul Energetic Valea Jiului și, ca atare, acum ar urma să fie vândute la licitație.
„Cele mai multe sunt la Termocentrala Paroșeni, dar avem echipamente și la celelalte mine. Am avut o discuție cu domnul administrator judiciar Emil Gros, am întocmit o situație, la fiecare unitate, ca să știm care sunt echipamentele de care au nevoie, ca să găsim o înțelegere, așa încât să văd cum pot să le cumpăr, mai departe, de la Ministerul Energiei”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
S-au omis, s-au lăsat în subteran diverse echipamente, iar acum, cei care au preluat societatea pe care o credeau nouă și fără datorii, trebuie să le cumpere. „E o situație atipică. De exemplu, la mina Vulcan avem echipamente care se află în subteran, lăsate acolo, dar care sunt pe inventar. Va trebui să ne înțelegem, sub o formă, așa încât să plătim o anumită cantitate de fier vechi. Nici administratorul judiciar nu poate merge în subteran să le ia. Și atunci, fiindcă sunt pe inventar, vom găsi o soluție legală. Dar precizez că altfel ar fi trebuit să fie. Eu, când am preluat această funcție, am crezut că iau societatea cu un buget și fără datorii. Surpriza a fost că suntem o societate cu pierderi, avem 150 de milioane creanțe pe care le târâm după noi”, a mai spus directorul general Eusebiu Durbacă.
În aceste condiții, cu datorii și echipamente pe care lucrează, dar nu sunt ale lor, minerii nici nu pot accesa fonduri europene. Sunt ținuți pe loc, în timp ce, nu mai este mult și administratorul judiciar va scoate toate aceste bunuri, echipamente și mașini la licitație.

Diana Mitrache