Complexul Energetic Hunedoara este în comã indusã. Se asteaptã un “medic” care sã vinã sã îl resusciteze sau sã îl deconecteze de la aparate. Situatia cu care se confruntã societatea energeticã pare a fi una fãrã iesire. Presedintele Consiliului de Administratie al CEH sustine cã situatia este una fãrã precedent.
“Complexul Energetic Hunedoara este în comã. Trebuie sã ne decidem dacã reînviem societatea sau o înmormântãm”, a declarat Bogdan Stãnescu, presedintele CA al CEH. Minerii nu mai au cu ce lucra, astfel s-a luat decizia de a fi întreruptã temporar activitatea (ITA). Nu mai existã materialele de strictã necesitate pentru desfãsurarea activitãtii, iar siguranta locurilor de muncã, dar si a lucrãtorilor este în pericol. Primele zile din acest an au fost marcate de proteste în rândul minerilor. Oamenii vor sã stie ce se va întâmpla cu ei.
“Sãptãmâna aceasta vom avea Consiliu de Administratie. Urmeazã sã decidem dacã se mentine ITA sau nu. Pe oameni îi deranjeazã, pe o parte ITA, dar sunt si influente politice”, a mai spus sursa citatã.
Angajatii CEH îsi pun sperantele si în noul guvern. În acest context, noul ministru al Energiei primeste o mostenire grea. Complexul Energetic Hunedoara si problemele sale sunt o piatrã de moarã.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune cã stie care este situatia Complexului Energetic Hunedoara, însã aici e nevoie de implicarea statului.
“Când eram sef la Agentie (Agentia pentru Protectia Mediului — n.r.) am fost în vizitã acolo, pentru cã aveau nevoie de autorizare, si chiar am stat de vorbã mai devreme cu un reprezentant al sindicatului de la CEH, acolo existã o strategie si un plan pe care Ministerul Energiei l-a asumat în acest an si a obtinut sume de la Comisia Europeanã pentru închiderea a douã mine. Vor sã obtinã acelasi lucru si pentru partea de productie a energiei termice, dar strategia pentru acest obiectiv, CEH… (CEO este într-o situatie mai bunã, acolo cu ceva mentineri ale actualului program de restructurare si o îmbunãtãtire a activitãtii, putem facem o activitate rentabilã), dar la CEH avem nevoie de sustinerea statului prin acel ajutor pe care ni-l garanteazã Comisia Europeanã sã stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare sã stim foarte clar pe care dintre ele le modernizãm, în ce ordine si care sunt prioritãtile. Acolo trebuie sã facem o dezbatere cu sindicatele si foarte mult cu conducerea CEH”, a declarat Toma Petcu, ministrul propus al Energiei.
Ministrul Energiei a mai subliniat cã la baza mixului energetic trebuie sã fie cãrbunele.
„Baza mixului energetic va fi în continuare productia energiei pe cãrbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actualã, dar si pe termen lung îl joacã productia energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea si modernizarea reactoarelor 1 si 2 si finalizarea unui parteneriat, dacã este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru si, repet, partea de energie nuclearã reprezintã o bazã a mixtului, ca si cãrbunele, aproape în aceeasi proportie”, a mai subliniat sursa citatã.
Monika BACIU