Complexul Energetic Hunedoara a repornit termocentrala de la Paroşeni, aceasta fiind una din puţinele perioade în care aici se lucrează.
Totul s-a întâmplat pentru că pe porţiunea de cale ferată de până la Mintia, unde este cealaltă termocentrală, se fac lucrări şi nu mai pot trece trenurile cu huilă. Cum a afectat asta activitatea de producere a energiei, ne explică administratorul special de la CEH.
„Am transportat cărbunele la Termocentrala Paroşeni şi, de aceea, termocentrala de acolo se află în funcţie în momentul de faţă.   Reuşisem să avem la Mintia un stoc de peste 25.000 de tone de huilă. Termocentrala Mintia funcţionează şi asigură agentul termic şi apa caldă pentru locuitorii din Deva, iar restul cărbunelui ce a fost extras din minele din Valea Jiului s-a dus către Termocentrala Paroşeni”, a spus Cristian Roşu, administrator special al CEH.
Din păcate, însă, CEH vinde, din nou, la preţuri mici, aproape de jumătate din costul de producţie, energia pe piaţa de profil. Asta, aşa cum spune administratorul, pe motiv că nu este deloc cerere, în condiţiile în care întreaga economie stagnează de o bună bucată de timp. „Preţul este unul foarte mic, în continuare economia stagnează şi nici nu se văd orizonturi foarte bune. De exemplu, preţul pe care l-am obţinut marţi a fost de  111 lei MWh, deci un preţ foarte, foarte mic. Spre comparaţie, anul trecut, în luna aprilie, aveam preţuri şi de 300 de lei. Azi vorbim de preţuri foarte mici”, afirmă Cristian Roşu.
Termocentrala de la Paroşeni reuşeşte să fie pornită doar în situaţii-limită, din lipsa de huilă, deşi aici a fost implementată una dintre cele mai moderne tehnologii de producţie e energiei electrice. Din păcate, doar Deva mai are abonaţi la sistemul de termoficare şi de alimentare cu apă caldă, iar din acest motiv, termocentrala de la Mintia lucrează fără oprire.
Paroşeniul, aşa cum spunea administratorul special, va produce energie până cel puţin la finele acestei luni.
Diana Mitrache