T oți oamenii angajați acum la Complexul Energetic Hunedoara pleacă acasă cu 10.000 de euro și vor primi venituri de completare doi sau 4 ani.
Ordonanța care va legifera asta este acum în dezbatere la Ministerul Energiei și se preconizeză ca acest minister să facă un efort de peste 900 de milioane de lei, doar pentru veniturile de completare. Ordonanța aflată acum în dezbatere propune acordarea venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii, ca măsură de protecţie socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate.
Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Naţională a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane – Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM). Iar asta înseamnă că toți angajații CEH vor pleca acasă cu banii de disponibilizare.
„Absolut toți angajații vor beneficia de prevederile Ordonnței, care este acum în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Oricine o poate citi. Până în anul 2032, inclusiv, toți angajații vor putea să beneficieze de prevederile ordonanței, adică de salarii compensatorii și venituri în completare. Deci, orice angajat va putea, an de an, în funcție de cum se va apropia de ieșirea la pensie, va putea să plece”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
În perioada următoare vor pleca din sistem, odată cu publicarea Ordonanței respective, aproximativ 1500 de oameni. Autorii proiectului motivează acordarea plăţilor compensatorii prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este zonă monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă, impunându-se totodată şi recalificarea personalului disponibilizat, iar impactul social rezultat ca urmare a aplicării unei astfel de măsuri este unul semnificativ în plan local.
Perioada de acordare a venitului de completare pentru personalul disponibilizat din cadrul activității de exploatare a cărbunelui superior tip huilă este de: 24 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani; 40 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani; 44 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani; 48 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani. Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei.
Diana Mitrache