Pe un traseu mai mult decât greu, cu o diferență de nivel de 1.000 de metri în doar 11 km de urcare, se întrec cel puțin 30 de potrivit. Competiția îi adună pe cei mi buni bicicliști din țara noastra, traseul fiind în topul european la capitolul dificultate.

Să urci 11 km, pe bicicletă, pe un traseu ce poate fi comparat pe alocuri cu un zid aproape vertical, este cea mai dură provocare pentru un biciclist antrenat.
Competiția de ciclism are loc în acest week-end în Pasul Vîlcan, cu plecare din sensul giratoriu din municipiul Vulcan și organizatorii spun că ii așteaptă aici pe cei mai buni cățărători de profil de la noi.
„Este vorba de cea mai dură competiție din România, care se ține în Pasul Vîlcan, de la sensul giratoriu de la Dincă, până sus la monumentul eroilor și la care vor participa cei mai buni concurenți din toată România. Are o lungime de 11 km, cu o pantă medie de 9,2% și o diferență de nivel de 1.000 de metri. Adică, prctic, în 11 km, urci 1000 de metri în altitudine, ceea ce ete colosal ”, spune Cătălin Valea, organizatorul întrecerii.
Tot aici, în week-end este așteptat și campionul național al României Daniel Crista, aceasta fiind ediția cu numărul 3. Cel mi bun timp a fost de 47 de minute, însă, toți participnții au recunoscut că este foarte dură competiția. „Dacă urci fără oprire și mergi moderat, poți face cățărarea până într-o oră și jumătate. Asta se consideră un timp bun, chiar foarte bun. Atunci când jungi în vârf, nu îți poți exprima în cuvinte fericirea. Defapt, de fiecare dată când urci, te bați pe tine însuți. Totul este să te țină picioarele. Până ajungi sus, o să treci prin mai multe stări, în sensul că îți vine să te dai jos de pe bicicletă destul de des, mai ales când vin rampele acelea foarte dure, pentru că în Pasul Vîlcan, panta maximă poate ajunge și la 35%”, mai spune Cătălin Valea.
Biciclistii care vin aici la această întrecere spun că traseul este unul dintre cele mai dure din Europa chiar, pe cei 11 km de urcare fiind în top 5.
Concursul începe sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 11,00, din Vulcan fiind plecarea, spre vârful din Pasul Vâlcan.

Diana Mitrache