D irecția de Sănătate Publică Hunedoara va desfășura activități de informare, educare și conștientizare privind importanța adoptării unor
comportamente benefice sănătății prin vaccinarea împotriva gripei și împotriva COVID-19 cu asistentele
medicale comunitare și
mediatorii sanitari, la Centrul Maternal Hunedoara,
Centrul Recreațional pentru Pensionari Hunedoara și în comunitățile/grupurile
vulnerabile din Deva.

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară pe parcursul lunii septembrie 2023, activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală; SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19.
”Gripa, deși de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative fiind responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European și de 15.000-70.000 de decese pe an.
Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei. Acoperirea vaccinală pentru gripă în unele țări europene, inclusiv România, este sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că această intervenție de sănătate publică previne în jur de 37.000 de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an.
În România, de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3.900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese. Până în data de 21.05.2023 au fost vaccinate antigripal 1.486.600 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”, arată DSP Hunedoara.
Virusul COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit foarte rapid cauzând, la nivel global, până în data de 17 mai 2023, 766.440.796 de cazuri și 6.932.591 de decese. Pe teritoriul României, în anii 2020 și 2021, au fost înregistrate 1.813.823 de cazuri și 58.971 de decese.
Ținând cont de circulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă deoarece co-infecția virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele populaționale vulnerabile.
Vaccinarea antigripală are rol de prevenire a îmbolnăvirii; diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile); reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii; reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu; reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță; reducerea numărului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute; reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile cauzate de virusurile gripale.
Cine se încadrează
în grupele de risc
Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;
Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 35 de luni;
Gravide;
Medici, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
Toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani.
Monika BACIU