P e buzele tuturor stă acum cuvântul CUTREMUR și nu este lipsit de sens, iar psihologii ne spun că este absolut normal. Mai mult, specialiștii agreează ideea de panică generată de seismele din ultima vreme și ne spun că efectele pe care le resimțim nu sunt altceva decât propriile noastre probleme nerezolvate. Și, chiar dacă nu vă vine să credeți, ne îndeamnă să ne manifestăm așa cum simțim, pentru că, doar liniștindu-ne ceea ce ei numesc „elefantul interior”, adică toate problemele din viață, putem să trecem peste astfel de momente.
Silvana Capriș, psiholog specializat, ne-a vorbit despre faptul că acum, mai mult ca niciodată, oamenii au apelat la servicii de specialitate, de frica de cutremur.
„Este normal ca, în astfel de perioade, să simțim un disconfort, să avem un stres, pentru că e traumă această situație pe care noi o traversăm, tocmai pentru că nu era preconizat să fie. Și atunci e important. Ziceam că e departe de noi, cutremurele erau în Vrancea, iar Valea Jiului e ferită, puțin apărată de munți. Nu e greșit să intrăm în panică. Dar de ce reacționăm și după astfel de situații, când totul se liniștește? Pentru că nu am fost antrenați”, ne spune psihologul Silvana Capriș.
I NFP a dat un raport
preliminar
În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km. Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Hărțile și graficele atașate reprezintă un suport bun pentru înțelegerea
caracteristicilor acestei secvențe.
„Elefantul” a intrat în panică
Nu am fost educați să știm de unde să ne luăm doza de curaj. Nu s-a pus problema nicăieri, la noi în țară, iar atunci, psihologii spun că, în astfel de situații, luăm cu noi „elefantul”, care nu e altceva decât suma tuturor problemelor pe care le-am avut de-a lungul vieții. Și pe el trebuie să îl liniștim, ca să știm să ieșim din această criză. Și nu e greșit să plângem, să ne descărcăm, cumva, emoțional.
„Dacă toată lumea simte panică, eu pot părea puțin nebun să nu fiu la fel de stresat. Au venit mai multe persoane care mi-au zis, apelând la cabinet, că le e frică să își lase copilul la grădiniță, la școală, că stau cu frica de cutremur. Sunt metode care liniștesc emoțional omul. Pe fondul calmat vine raționalul și face ce trebuie. Noi trebuie să liniștim emoția. (…) Dar nu știm să ne atrenăm să fim calmi. Iar cutremurul împlinește acum toate nevoile pe care le avem în interior. Prima noastră nevoie e cea de securitate. O pierdem. Dar a doua este de nesiguranță, de varietate și avem nevoie de astfel de lucruri. Și în astfel de situații exagerăm. (…) După aceea contează ce faci. Începi să vezi ce poți face. Defapt cutremurul ne ajută. E normal să simți că nevoia de siguranță ți-a fost bombardată. Îmi permit atunci să plâng, să îmi fie frică. Și nu am făcut asta în situații anterioare, când poate, copilul era bolnav, nu am exprimat asta. Poate nu am luat un post, frustrări adunate. Nu mi-am permis să plâng pentru asta, de rușine. Toate acestea dau o reacție emoțională mult mai mare, decât panicxa pentru cutremur. Și pățesc asta și cei mai puternici oameni. Dai drumul unor emoții ținuți captive. Dar ideea de bază este să mă uit în viața mea, unde nu am siguranță. Poate nu am suport în familie, în cuplu. Este momentul să ne concentrăm pe ceea ce depăinde de noi. Și, pentru că nu stă în puterea noastră de a controla cutremurul care va veni, este necesar să ne calmăm. Să liniștim elefantul interior. Pastilele au efect Placebo. (…) Du-te la cauză! Nu lași totul în voia lui Dumnezeu. Cutremurle pot continua. Nimeni nu știe până când. Fii pregătit emoțional! Că atunci când calmezi „elefantul”, creierul preistoric, așa cum e numit în domeniu, emoțiile, ca apoi, conducătorul lui, mintea, să vadă direcția, linia de ieșire. Când elefantul e odihnit, liniștit, vom știe exact ce să facem. Avem instinctul de supraviețuire, care știe ce să facă”, spune Silvana Capriș.
Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar. Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km).
Psihologul Silvana Capriș va
organiza, în perioada următoare,
work-shop-uri gratuite pentru cei care vor să fie ajutați să treacă peste probleme de anxietate generate de toate aceste cutremure de pământ. Cei care au nevoie se pot adresa la numărul de
telefon 0733 374 632.
Diana Mitrache