România încã nu are o strategie energeticã. Anul trecut, pe mandatul premierului Dacian Ciolos, s-a întocmit un draft al strategiei energetice. Schimbãrile guvernamentale au dus într-un con de umbrã documentul elaborat pe mandatul lui Victor Grigorescu la ministerul de resort. Un deputat PNL din judetul Mehedinti vrea sã afle de la ministrul Energiei, Toma Petcu, când va fi pusã în aplicare strategia energeticã.
“Sunt foarte îngrijorat de situatia în care se gãseste sectorul energetic din punctul de vedere al dimensiunii sale strategice. În anul 2016, ati gãsit la minister un draft consistent al strategiei energetice fãcut de un consultant de prestigiu. As dori sã vã întreb ce intentionati sã faceti cu acest proiect. Când România va avea o strategie energeticã actualizatã si care au fost costurile totale angajate pânã acum de ministerul energiei în legãturã cu procesul de revizuire al strategiei energetice?”, aratã deputatul din judetul Mehedinti în interpelarea adresatã ministrului Energiei.
Acelasi deputat vrea sã afle care sunt stocurile de cãrbuni. Huila este inclusã în strategia energeticã a României. În cinci rânduri. Singurul lucru clar specificat legat de activitatea minierã din Valea Jiului prevede închiderea unitãtilor miniere.
“Productia de lignit si huilã în România depinde direct de cererea nationalã de materie primã în sectorul de producere a energiei electrice, ce acoperã aproape în întregime consumul de lignit si huilã. Rolul cãrbunelui în mixul de energie electricã va depinde de competitivitatea pretului materiei prime. Pentru huila consumatã în cadrul CEH, planul de restructurare a companiei aprobat de Ministerul Energiei prevede mentinerea productiei la minele Vulcan si Livezeni. Productia în cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului va fi mentinutã pânã în 2018”, arãta draftul strategiei energetice a României.
Monika BACIU