Anul trecut, guvernul condus de Dacian Ciolos a lansat un memorandum pentru Valea Jiului, dar si alte zone defavorizate din tarã. Proiectul a fost tras pe linie moartã, unitatea de asistentã tehnicã guvernamentalã  de la Petrosani fiind  desfiintatã.
În acest context, ministrul Fondurilor Europene, Dan Nica va trebui sã ofere o serie de rãspunsuri dacã ministerul de resort va sprijini în vreun fel Valea Jiului.
“Fostele sau actualele zone de exploatare minierã de pe Valea Jiului reprezintã una dintre directiile  în care ar trebui sã se  concentreze eforturile si resursele programelor finantate din resurse  financiare nerambursabile. Este drept cã în acest an  s-au semnat mai multe contracte ce urmeazã a fi finantate din aceste resurse si care vizeazã, în mod particular, cresterea accesului populatiei la utilitãtile primare (apã, canalizare). Din pãcate, aceste lipsuri din regiune sunt numai o parte a problemelor cu care se confruntã  populatia. La fel de importante sunt problemele care tin de obiectivele coeziunii economice si sociale si privesc: numãrul de  locuri de muncã putine (restructurãrile continue genereazã somaj local); un PIB/locuitor foarte mic; un numãr important de femei care sunt în somaj de lungã duratã; infrastructurã scolarã si sanitarã precarã. În anul 2016, Guvernul României a aprobat un “Memorandum pentru Valea Jiului”, prin care  se anticipa acordarea de asistentã tehnicã pentru dezvoltarea unor proiecte integrate finantate din  fonduri europene si nationale. Din pãcate,  progresele înregistrate în acest sens sunt nesemnificative, desi liniile de finantare au început sã devinã functionale, iar autoritãtile de management au fost acreditate”, aratã senatorul Carmen Hãrãu, în interpelarea adresatã ministrului Fondurilor Europene, Dan Nica.
Astfel, senatorul îi solicitã ministrului Fondurilor Europene sã spunã care este strategia pentru zona minierã a Vãii Jiului.
“În acest context, vã solicit domnule ministru, urmãtoarele precizãri:  (…) vã rog sã precizati dacã, sprijinit de fondurile de coeziune economicã si socialã, veti acorda o atentie deosebitã regiunilor/zonelor recunoscute din România cu valori ale PIB/locuitor foarte mici: Valea Jiului, Oltenia, Regiunea Nord-Est? Vã rog sã precizati dacã, în baza memorandumului  mentionat, s-au depus sau urmeazã sã se depunã proiecte de anvergurã care sã contribuie real la problemele fundamentale ale comunitãtilor din Valea Jiului: reconversia  profesionalã a minerilor disponibilizati, crearea de noi locuri de muncã, stimularea ocupãrii în rândul femeilor, cresterea calitãtii infrastructurii primare în judetul Hunedoara: scoli, grãdinite, unitãti sanitare. Vã rog sã prezentati  valoarea totalã a  contractelor de finantare aprobate deja pentru zonele miniere din Valea Jiului, finantabile din  fondurile europene disponibile în cadrul  financiar 2014-2020”, mai aratã Carmen Hãrãu.
Monika BACIU