S enatul României a aprobat un ajutor de stat în valoare de 350 milioane lei (70 milioane euro) pentru Complexul Energetic Valea Jiului.
Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței au furnizat detalii, la cererea Gândul, cu privire la evoluția demersurilor făcute de România la Bruxelles în legătură cu ajutorul de stat acordat de Guvern la sfârșitul anului precedent către noua entitate care a preluat activele și personalul Complexului Energetic Hunedoara.
Ajutorul de stat acordat Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA, în sumă de 349,95 de milioane de lei, pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene; în caz contrar, acesta ar trebui recuperat conform procedurilor în vigoare.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că acești bani, acordați prin Ordonanța de Urgență din 28 decembrie, sunt destinați consolidării a 13 galerii, abataje și alte lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani. El a menționat că această măsură demonstrează angajamentul pentru transformarea sectorului energetic, menținând în același timp echilibrul social, economic și de securitate energetică în Valea Jiului și sprijinind peste 2000 de angajați din industria minieră.
Executivul a aprobat transferul activelor Complexului Energetic Hunedoara către Ministerul Energiei la începutul lunii octombrie, ștergând datoriile companiei către bugetele statului de aproape 1,8 miliarde de lei.
Procedura de prenotificare a ajutorului de stat este în curs conform prevederilor legale, iar Ministerul Energiei a emis norme metodologice pentru monitorizarea și controlul utilizării acestui ajutor de către Complexul Energetic „Valea Jiului” S.A.
„Ajutorul de stat urmează a fi aprobat de Comisie în lunile următoare, la pachet cu ajutorul de stat pentru Planul de închidere mine 2023-2032, cel dintâi fiind parte a celui din urmă, conform negocierilor purtate cu Comisia Europeană”, au precizat responsabilii instituției, la solicitarea Gândul.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că procesul de discuție cu Comisia Europeană a început, dar notificarea finală este pasul care indică rezolvarea majorității problemelor.
„Este ceea ce numim noi punerea în siguranță a exploatărilor miniere din Valea Jiului. Stadiul procedurii privind ajutorul de stat este incipient, a fost prenotificat, ceea ce înseamnă că ncep discuția cu Comisia. În general la Comisia Europeană te duci și spui «Uite, cam ce vreau eu să fac», ei îți pun 7.000 de întrebări.
Când se lămuresc toate întrebările, atunci se spune «Bine, ne-am lămurit, acum poți să notifici». Deci notificarea e pasul final, când 95% din probleme s-au rezolvat. Da, până atunci suntem în această fază de prenotificare, discuția de-abia a început, părerea a mea că acolo va dura”, a explicat Bogdan Chirițoiu, potrivit Gândul.
Obiectivele finanțării includ reducerea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă, închiderea treptată și sigură a exploatărilor miniere și asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, conform documentelor guvernamentale.
În cazul neaprobării de către Comisia Europeană, ajutorul de stat trebuie recuperat, după cum prevede legislația în vigoare și normele europene.
În lipsa adoptării ordonanței de urgență, compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României, arătau oficialii de la Energie în susținerea actului normativ.
Monika BACIU