A trecut panica, a trecut și interesul. Vorbim despre distribuirea pastilelor de iod, pastile pentru care țara noastră a alocat 5,81 de milioane de euro și care zac fără să le vrea nimeni. În Hunedoara s-ar părea că interesul a fost mai mare, față de procentul național, dar tot e puțin.
Campania de distribuire gratuită de pastile de iod a Ministerului Sănătății va împlini în curând un an.
906.274 de comprimate de iodură de potasiu 65 mg au fost distribuite către populație în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătății până la data de 31. martie 2023, iar 490.944 de persoane au primit comprimatele de iodură de potasiu pe baza prescripțiilor medicale până la această dată.
Cum stă Hunedoara, ne spune chiar directorul DSP: „În cadrul DSP Hunedoara am primit 595.000 de comprimate. Livrate către populație, respectiv farmacii, MAI, SRI, au fost 179.021 de comprimate. Stocul DSP, la această dată, este de 415.979 de pastile. Deci, populația a ridicat din farmacii, până la ora aceasta, 11.366 de comprimate. Numărul persoanelor beneficiare este de 6.672, raportat la limita de vârstă și eu zic că este relativ bun procentul. Medicii de familie încă pot prescrie rețetele și populația le ridică din farmacii”, a declarat Delia Bâda, directorul DSP Hunedoara.
Practic, Hunedoara a distribuit către populație aproximativ 2% din numărul total al pastilelor. Iar dacă e să ne raportăm la procentul național, acesta este de aproximativ 3,1%, iar asta reprezintă numărul pastilelor pe care cei din grupele de vârstă potrivite, le au deja acasă. Restul pastilelor – aproximativ 97%, din cantitatea achiziționată la nivel național, zac în continuare în farmacii și în depozite.
Acest lucru înseamnă că Ministerul Sănătății a distribuit pastile în valoare de aproximativ 186 de mii de euro. Pastile în valoare de peste 5,81 de milioane de euro zac fără să le ia nimeni deocamdată.
Situația dificilă de la granița cu România, din cauza războiului, a trimis oamenii în farmacii după pastilele de iod. Asta pentru că Rusia a amenințat frecvent cu un război nuclear.
Farmaciile partenere sunt Dr Max, Sensi Blue sau Help Net, dar și câteva farmacii mai mici, în funcție de localitate.
Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie, precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie.
Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanţii legali ai minorilor ori persoanelor lipsite de discernământ care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie.
Diana Mitrache