D e la pază, până la inventarul total al clădirilor, toate sunt acțiuni pe care Consiliul Județean Hunedoara le are în vedere acum, după ce a achiziționat ansmblu de la Mina Petrila. Mai mult în următoarele zile,
ONG-iștii care au salvat mina de la demolare vor fi chemați să discute despre proiectele de finanțare eligibile.

Mina Petrila a fost cumpărată, iar acum urmează să fie regăsite în teren clădirile de pe hârtie. Este o procedură pe care o vor face cele două păriți, iar Societatea de Închideri de Mine face inventarul bunurilor pe care le și păzește cel puțin în luna mai. „Vom începe cu inventarierea tuturor obiectivelor care sunt în lista pe care am primit-o de la Societatea de Închideri de Mine și nu neg faptul că, dacă nu găsim ceva, tăiem din contract. Dacă e în plus, considerăm că e cadoul pentru CJH”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Apoi, tot ceea ce a rămas trebuie păzit de hoți. În ultimii ani, cu toată paza de acolo, hoții au furat o serie de piese și echipamente, iar paza este un obiectiv strategic în aceste zile. „Trebuie să organizăm paza acestei mine, care să nu mai fie locul din care se poate fura. Trebuie să conservăm tot ce este de conservat, dar, mai ales, clădirile care sunt monument istoric, la care nu putem intervebi oricum. Le păstrăm ca atare”, a mai spus oficialul de la CJH.
Și, în zilele următoare, ONG-iștii care au salvat mina de la demolare sunt chemați să discute cu specialiștii de la Consiliul Județean care scriu proiecte europene, despre axele deschise de finanțare și proiectele viabile. „În cel mai scurt timp, vom discuta, facem procesul verbal de predare-primire. O să invit la mine la CJH Planeta Petrila, ceilalți colaboratori cu care își propun să lucreze și trecem la treabă”, a conchis Laurențiu Nistor.
Mina Petrila a fost închisă în anul 2015 și, de atunci, an de an, s-au pierdut milioane de euro, bani cu care putea fi refăcut peisajul post-industrial. Pentru asta și-au dat mâna arhitecți, oameni de bine, Ion Barbu și mulți alții, care acum au posibilitatea de a reconstrui acest loc și de a-l transforma exact așa cum își doresc.
Diana Mitrache