Peste 100 de oameni intră zilnic, în județul Hunedoara, în izolare la domiciliu, ori ajung internați în spital. Și, cum asta se întâmplă cu familii întregi, oamenii ajung să apeleze la vecini, rudele sănătoase, ori să se descurce pe cont propriu.
În luna martie, la începutul pandemiei de COVID -19, primăriile se întreceau în comunicate ce priveau implicarea serviciilor sociale. La fel și ONG-urile, ori chiar instituțiile publice. Acum, însă, când panemia a lovit fiecare familie, despre serviciile la domiciliu nu mai vorbește nimeni. Și, primii afectați sunt bolnavii izolați în case.
„Ne descurcăm cum putem. Bine că nu sunt toți ai casei bolnavi și putem ieși la cumpărături”, a spus unul dintre cei ce are acum o rudă bolnavă, izolată la domiciliu, alături de întrega familie.
Primarii, însă, spun că există oricând posibilitatea ca serviciile sociale și poliția locală să sprijine populația izolată la domiciliu.
„Din păcate, am avut zile în care rata a trecut de 3 la mie. (…) Încă nu am avut solicitări, deși am anunțat Asistența Socială să fie pregătită. Angajatele sunt gata să mai sune oamenii, dacă li se cere sprijin și sperăm să rezolvăm problema în timp util”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
La Vulcan, la finele săptămânii trecute, arta infectărilor a scăzut la 2,66 la mia de locuitori.
La Lupeni  rata infectărilor este de 1,84, iar primarul Resmeriță a spus că este și el gata să intervină și se pare că aici lumea a mai apelat la autoritățile locale. Asta, deși sunt mult mai mulți care stau în case, iar medicamente ori cumpărături nu au cum să își procure.
„Avem și în acest moment câteva persoane la care  cei de la Asistență Socială se duc. În general, oamenii își găsesc pe cineva din apropiere, ca să îi ajute. Le cumpără câte un vecin să le cumpere mâncare și medicamente. Dar am avut, să știți, solicitări și ne-am ocupat chiar recent de o familie recent întoarsă din străinătate. Oamenii nu mai au aici rude, nici contacte cu vecinii nu au mai avut și atunci am trimis noi echipa. Le-am oferit spijin, că așa este normal să facem”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
La Petrila, însă, dacă în primăvară asistența socială se interesa mai ales de cei veniți din străinătate și care nu aveau nici bani de mâncare, acum, lucrurile par să se mai așeze. Asta, chiar dacă sunt mult mai mulți oameni bolnavi. La Petrila, rata infectării este de 3,4 la 1.000 de locuitori. „Nu avem solicitări din partea celor care sunt izolați. Fiecare se descurcă prin vecini, familie, prieteni. Nu am avut decât foarte puține solicitări, ca să îi sprijini să își procure alimente, ori medicamente. Ei pot suna și la numărul de la asistență socială și la dispeceratul de la primărie, care este permanent și va răspunde cineva. Dar încă nu am avut situații”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
La finele săptămânii trecute, rata infectărilor era în creștere și în celelalte localități.
La Petroșani, potrivit informațiilor obținute de la Instituția Prefectului de Hunedoara, rata infectărilor a ajuns la 4,32 la mia de locuitori. La Aninoasa, rata infectărilor este de 2,91, în timp ce la Uricani aceasta a atins 2.01. Sâmbătă, în Hunedoara erau raportați 9.396 de cazuri de infectare de la începutul pandemiei.
Diana Mitrache