Ce a propus Dacian Ciolos, la Petrosani?

O parte din echipa cu care Dacian Ciolos a format guvernul sãu, dar si deputati actuali, au venit la Petrosani, pentru a disemina o serie de date obtinute dupã ce au fost contactati factorii locali.  Fostul Premier, care a mai deschis aici un birou prin care a încercat o abordare a problemelor, atunci, spune acum, cã s-a lãmurit cã si factorii locali trebuie sã vrea sã se implice si a vorbit despre Valea Jiului ca despre o singurã entitate, care va fi altfel vãzutã de guvern.
„Noi am pornit atunci, încã din 2016, de la ideea cã Valea Jiului are nevoie de atentie  particularã, cã resursele financiare trebuie concentrate în mod eficient, cã e nevoie de un sprijin administrativ si financiar si din partea statului, însã, am ajuns la concluzia, dupã experienta din 2016, si dupã ce s-a întâmplat anul trecut, cã cel mai important lucru sunt oamenii. Cu toti banii care pot veni, sau cu deciziile ce vin de sus, dacã nu existã implicare localã si o mobilizare localã, foarte greu se pot misca lucrurile. Credem cã se poate veni si cu o actiune complementarã a actorilor locali de aici, a oamenilor cãrora le pasã de Valea Jiului si ne gândim foarte serios la a propune o zonã administrativ integratã, una urbanã, care sã punã împreunã unitãtile administrativ teritoriale, într-o abordare coerentã, banii sã fie mai bine utilizati, serviciile pãublice sã fie de calitate si sã le oferim si investitorilor mai multã corentã. Credem cã Valea Jiului, care e deja, în perceptia publicã, unitarã, ar avea nevoie si de  o abordare unitarã, din punct de vedere adminsitrativ ”, a spus Dacian Ciolos, fost Prim-ministru al României si presedintele Platformei România 100, care a reiterat ideea unificãrii administratiilor de aici.
Toatã vara, cei de la USR, împreunã cu cei care formeazã platforma România 100 vor lucra pe proiecte, aici în Vale, iar întâlnirea de la finele sãptãmânii trecute a fost practic sinteza unei sãptãmâni întregi în care s-a lucrat aici cu oamenii din zonã. Fostul ministru al muncii în Guvernul Ciolos spune cã a luat pulsul zonei si cã acum va sti ce este de fãcut.
„Actiunea de acum vine la sfârsitul unei sãptãmâni în care s-a lucrat pe 3 teme: economie, social si culturã, si s-a stat de vorbã, cu cei din Vale. Am ascultat, am întrebat, am discutat cam ce fel de proiecte s-ar putea contura, pentru a  discuta de un viitor al Vãii Jiului.  Acum suntem în situatia în care ne pleacã tinerii din Vale, activitatea economicã nu este dintre cele mai prospere si atunci, ca sã nu faci  ca altii care cred cã au deja solutiile, noi am venit sã vorbim cu oamenii. Vrem sã prezentîãm ce a iesit si sã vedem ce trebuie sã facem pe viitor. Nu este sfârsitul, este, defapt, puctul de plecare”, a precizat si Dragos Pîslaru, co-fondator al Platformei România 100, fost Ministru al Muncii.
Dacian Ciolos a vorbit despre faptul cã sunt investitori interesati de Valea Jiului, dar este nevoie de mai multã coerentã si predictibilitate în deciziile pe care le iau cei de pe plan local. Asta, dupã ce a recunoscut cã a mai avut un plan pentru zona noastrã, dar care a murit, la sosirea noului guvern. „Ceea ce s-a întâmplat a fost cã s-au propus, deseori, proiecte de la centru, fãrã ca, respectiv, comunitatea localã sã simtã cã este  implicatã în vreun fel. Au fost acele proiecte-pilot, au mers putin si apoi s-au închis. Ceea ce încercãm acum, prin întregul proiect, este sã implicãm cetãtenii, pentru cã altfel nimic nu poate functiona, decât dacã oamenii îsi asumã lucrurul acesta. Încercãm sã transmitem încrederea”, a completat Dan Barna, deputat si presedintele Partidului Uniunea Salvati România.
Cei care au format Guvernul Ciolos spun acum cã, în ultimii ani, problema României nu este cã nu ar avea resurse financiare, ci cã nu sunt oameni care sã îsi asume sã facã ceva. Asta e valabil si în politica acestor zile, când multi se dau deoparte.
„Vrem sã dãm semnalul cã suntem alãturi de oamenii care îsi doresc o Vale a Jiului prosperã si pe care sã o construiascã asa cum o viseazã”, a conchis fostul premier al României, Dacian Ciolos.
Ce s-a vrut? Ce s-a fãcut?
Premierul Dacian Ciolos, secondat de vicepremierul Vasile Dîncu si secretarul de stat Ionel Dancã, a adus în Valea Jiului o primã razã de sperantã prin noiembrie 2016, pe vremea când era premier. Atunci, la finalul întâlnirii pe care premierul a avut-o cu primarii si cu autoritãtile judetene, dupã ce a inaugurat Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã, am sperat cã lucrurile vor merge mai bine. Acum, Ciolos a spus la Petrosani cã ideea a murit din lipsa sustinerii ulterioare. „În 2016 am pornit aceastã idee. A mers pânã la punctul la care am asumat-o noi. Din pãcate, de acolo, guvernul care avenit dupã noi, sau mai bine zis majoritatea politicã, dupã cum vedeti, a avut o altã abordare, au canalizat fondurile  spre alte obiective, eu as zice electorale si, din pãcate, o idee bunã s-a oprit”, a conchis Dacian Ciolos.
Diana Mitrache

5 comentarii la „Ce a propus Dacian Ciolos, la Petrosani?

 • 3 iunie 2018 la 23:37
  Permalink

  Da, are foarte mare dreptate Dacian Ciolos, inclusiv ministrul Grigorescu din cabinetul Ciolos, a fost poate singurul ministru de resort, de dupa 1990, care a inteles perfect problemele grave cu care se confrunta mineritul si energia din Valea Jiului. Din pacate, in numai un an de guvernare, ei au avut foarte putin timp, pentru a finaliza un program de implementare a unor proiecte de dezvoltare a zonei. Au venit apoi la putere populistii si demagogii de la PSD, care nu numai ca n-au continuat ceea ce incepuse guvernul Ciolos, adica n-au facut nimic, dar cu fiecare zi distrug si putina economie care mai exista in valea noastra. Iar factorii locali nu prea au interes ca zona sa se dezvolte, pentru ca strica afacerile si planurile mafiei locale: Serafinceanu, Gardean, Bercea etc! De factorii politici si administrativi de la Deva, nici nu poate fi vorba, pentru ca judetul nu a ajutat niciodata Valea Jiului, ba din contra, de multe ori i-a pus….bete in roate! Asa ca, dragi locuitori ai Vaii Jiului, votati in continuare PSD-ul si astfel din greseala in greseala spre…..catastrofa finala!!!!!!

 • Pingback:Presa local?: Iat? la ce m? refeream atunci | Robintel

 • 4 iunie 2018 la 14:08
  Permalink

  Sunt destui „Minerii V?ii Jiului” care sa voteze PSD.

 • 4 iunie 2018 la 17:51
  Permalink

  Votati PNL ca va mai deschid doua mine Dalja si Lonea

 • 5 iunie 2018 la 05:17
  Permalink

  Cand a fost la conducere nu a facut nimic acum va face bineinteles daca-l votam

Comentariile sunt închise.