Casa de Cultura ”Ladislau Schmidt” Petrila, candva un centru cultural puternic, este cuprinsade un nou scandal privind schimbarea conducatorilor ei – al treilea, in opt luni.  Dupa ce in ianuarie 2012 s-a consumat unul odata cu schimbarea administratorului, luni, a izbucnit altul, pe aceeasi tema.

La Casa de Cultura ”Ladislau Schmidt” din Petrila, suparare mare! Am incercat sa stam de vorba cu directorul/administratorul lacasului de cultura, Cristian Draghici, si am aflat ca nu mai este. Intreband in dreapta si in stanga ce s-a intamplat, am aflat ca s-a suparat pe cei care il criticau ca nu ar fi facut mare lucru in cele cateva luni de cand a fost numit administrator al Casei de cultura, ca nu este consultat in diverse situatii specifice, dar si ca a fost contestat ca nu are nici in clin nici in maneca si nici nu cunoaste cu ce se mananca activitatea culturala. Cei care au incercat sa argumenteze criticile, au subliniat ca mintea sa de programator IT e prea ”rece” pentru activitatile de gen, iar imaginatia este limitata. Pe de alta parte, sustinatorii lui Cristian Draghici spun ca i s-au creat doar probleme de cei care nu-l doreau in acea functie. Am mai aflat ca Draghici a lucrat o vreme in cadrul Politiei comunitare, apoi a devenit analist programator si a lucrat multa vreme in cadrul Primariei Petrila. Pe Cristian Draghici nu l-am putut intreba direct pentru ca se afla in concediu.

La inceputul acestui an, a fost schimbata, cu scandal, din functia de administrator al Casei de Cultura din Petrila, Emilia Andronache, sotia consilierului local Emanoel Andronache, dupa ce cu doar o luna inainte ii fusese  evaluata activitatea si obtinuse calificativul ”foarte bine”. Emilia Andronache a ocupat cativa ani aceasta functie, trecand si prin perioada transformarilor/modernizarii Casei de Cultura, dupa care a fost inlocuita. Atunci s-au adus  acuzatii PDL-ului ca vrea sa-si impuna oamenii politizandu-se intreaga situatie. Primarul Petrilei, Ilie Paducel, a declarat in ianuarie 2012 ca ”in momentul de fata Casa de Cultura este dotata cu aparatura scumpa, superioara, sofisticata, care trebuie administrata de un om care se pricepe, de un specialist. Iar domnul Draghici preia si aceasta functie, cea de administrator al Casei de Cultura”.

Acest lucru se intampla in conditiile in care Petrila are foarte multi oameni de cultura, care au ocupat functii de gen, directori ai unor case de cultura din Valea Jiului, metodisti culturali, iar altii chiar in prezent demonstreaza ca stiu sa organizeze si sa administreze actiuni si patrimonii de cultura.

Intrebat si de acesta data despre situatia de fata, primarul Ilie Paducel s-a enervat, intreband retoric cum de au ajuns criticile administratorului la presa?  ”Nu inteleg cum de au ajuns astea la presa. Luati legatura cu doamna Oana Balanescu, pentru ca ea raspunde acum de Casa de Cultura. Multumesc, sa traiti!” – ne-a trantit telefonul, enervat de intrebare, Ilie Paducel.

Oana Balanescu, este responsabila cu Biblioteca orasului, care are locatia chiar in Casa de Cultura. Aceasta ne-a precizat ca ieri (luni –n.n.) printr-o nota interna a fost informata ca va prelua temporar atributiile administratorului Cristi Draghici, care probabil va pleca din cate a inteles dumneaei. Oana Balanescu a fost cea datorita careia s-a infiintat Biblioteca oraseneasca Petrila, prin comasarea fostei Biblioteci a Sindicatelor – care isi incetase activitatea de vreo sase ani – cu cea de la Lonea. Initial a functionat la parterul unui bloc de locuinte, pentru ca dupa modernizarea Casei de Cultura sa i se acorde un spatiu gemeros, adecvat acestei  activitati.

Oana Balanescu nu stia prea multe despre atributiile pe care le are, chiar si temporar, dar a declarat ca se va informa si va sti ce are de facut. Este al treilea responsabil de acest asezamant in nici un an de zile. Schimbarea multipla, precum  ciorapii, a administratorilor nu face bine culturii din Petrila.

Multi au pretentia ca se pricep la cultura, precum la fotbal. Dar timpul si oamenii care s-au perindat pe la Casa de Cultura acum, si mai inainte Casa de Cultura a Sindicatelor, nu au excelat prin nici o activitate si nici nu s-a auzit de vreo actiune care sa razbata peste timp, asa cum a fost candva, cand aici cadrele didactice puneau in scena operete, cand Cenaclul literar ”Venus” a strans si cultivat oameni care au devenit scriitori de renume, cand pe scena din Petrila veneau teatre de revista din tara, sau se jucau piese cu actori renumiti, iar copii Petrilei aveau parte de cercuri culturale si de meserii – dansuri de societate, populare, de balet, gimnastica artistica, croitorie, desen/pictura, tenis de masa etc.  Dar cate nu se faceau in acest spatiu! Acum e frumos si rece, pustiu si necautat de petrileni…

 Ileana Firtulescu