De luni, cazierul judiciar este la un click distanță și nu mai este nevoie să mergi la un ghișeu. Aplicația de pe care poate fi descărcat a fost lansată și nu e nevoie decât de niște pași simpli.

Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, acolo unde fiecare contribuabil își poate achita și taxele locale. De precizat, însă, că acest act judiciar poate fi descărcat doar de către cei care nu au săvârșit fapte de natură penală. Cei care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat și, deocamdată, trebuie să se prezinte la ghișeele de la sediile poliției.
Momentan, pe fondul protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obliga­toriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază. În restul situațiilor, cazierul nu mai poate fi solicitat. De altfel, eliberarea cazierului este gratuită, se realizează pe loc, iar perioada de valabilitate este de 6 luni. Se estimează că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție.
Diana Mitrache