Nu s-au dus cu temele fãcute, nu au gãsit solutia finalã si Ministerul Energiei si cel al Culturii le-a dat un ultimatul celor din Valea Jiului. Trei sãptãmâni au la dispozitie ca sã stabileascã ce clãdiri demoleazã si care rãmân în patrimoniul orasului.
La mina Petrila se fac lucrãri de umplere a puturilor de minã cu piatrã, pentru ca nimeni sã nu pãtrundã în interior, deoarece s-au adunat gaze si pericolul este iminent, însã, nicio lucrare de demolare si ecologizare nu a fost posibilã pânã acum.
Întâi, autoritãtile locale trebuie sã spunã care sunt clãdirile pe care vort sã le pãstreze, dar, desi au fost recent la Bucuresti cu acest scop, tot nu au reusit. Acum au primit un ultimatum.
„Am avut o întâlnire la Bucuresti cu doamna ministru secretar de stat Corina Popescu, cu reprezentanti ai Ministerului Culturii. Dupã toate discutiile avute pe baza ultimelor adrese si corespondente între noi si Ministerul Culturii s-a convenit ca aceastã reactualizare de proiect sã fie însotite de un arhitect si, într-o perioadã de 3 sãptãmâni de zile sã fie clar delimitate clãdirile care vor intra în ansamblul monumentelor istorice la Petrila si clãdirile care vor fi supuse demolãrii si ecologizãrii”, a spus Aurel Anghel, director general Societatea Nationalã de Închideri de Mine din Valea Jiului.
Mina Petrila este prima dintre cele 3 care se închid pânã în anul 2018. Lucrãrile de ecologizare si demolare sunt, însã, întârziate de lipsa unui plan bine stabilit si Societatea de Închideri de Mine plãteste lunar 120.000 de lei, pentru paza obiectivelor si a utilitãtilor aferente.
Diana Mitrache