Ultima fita in materie deturism este cazarea in diverse castele, cele mai multe medievale, unde doritorii se pot simti, macare pentru o noapte, regi saudomnite. La Castelul Corvinilor, insa, deocamdata se pot organiza doar evenimente festive, insa sperantele nu sunt pierdute.

Pentru turistii iubitori de istorie si o atmosfera medievala, unele castele vin in intampinarea acestor cerinte si pun la dispozitie doritorilor spatii de cazare care ii transfera, macar imaginar, in evul mediu. Tarifele sunt mai mari decat cele practicate la hotelurile obisnuite si in unele cazuri depasesc 150 de euro de persoana, dar atmosfera de basm, cu regi sau domnite, merita toti banii.

Pe lista castelelor care ofera cazare turistilor nu se regaseste, cel putin

deocamdata Castelul Corvinilor din Hunedoara, dar acest lucru s-ar putea intampla dupa finalizarea proiectului de restaurare. Asta, bineinteles, cu acordul Ministerului Culturii, fiind vorba despre un monument istoric.

Doua nunti dupa doi ani

Deocamdata, la Castelul Corvinilor din Hunedoara se pot organiza doar evenimente festive si, dupa doi ani de pauza, doua cupluri au spart din nou gheata si si-au unit aici destinele. „Este o hotarare a Consiliului Local Municipal Hunedoara prin care se pot inchiria anumite sali pentru ceremonii private, pentru 1.000 de lei pe ora. Dupa doi ani de pauza, anul trecut au fost organizate aici doua nunti”, a declarat Nicolae Ceriser, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Pentru aceste evenimente, insa, trebuie respectate anumite reguli de protectie a monumentului medieval. De asemenea, Castelul a fost si locul unde s-au turnal mai multe productii cinematografice, respectiv filme artistice, documentare sau chiar clipuri publicitare.

Unele spatii ar putea primi noi destinatii

Pe viitor, totusi, am putea vorbi si despre cazare in fosta resedinta a lui iancu de Hunedoara. „Deocamdata, monumentul se afla in procedura de restaurare si nu se poate vorbi despre cazare la Castel, pentru ca trebuie indeplinite anumite conditii”, a mai spus directorul Ceriser. Proiectul de restaurare este blocat in acest moment, iar vechiul studiu de fezabilitate, care presupunea anumite refunctionalizari a fost inclouit cu un alt proiect, agreea de Ministerul Culturii si, cel putin acum, nu se stie ce va propune din punct de vedere al refunctionalizarii anumitor spatii.

Castelul Corvinilor a fost construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. A fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara si, din acest motiv, castelul a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Dupa ce si-a pierdut utilitatea initiala, castelul a fost restaurat si transformat in muzeu. Unic in Romania ca arhitectura, monumentul este vizitat anual de mii de turisti. „Bantuit” chiar de legenda lui Dracula, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de expertii de la Lonely Planet drept o destinatie „de vis” si este inclus in topul celor mai frumoase 10 castele din Europa.

Carmen Cosman