O casã bãtrâneascã ce dateazã de peste douã secole a fost transformatã cu doi ani în urmã în muzeu. Vorbim de casa muzeu de la Biserica de Lemn Sfânta Varvara din Petrosani care si-a deschis portile publicului larg în urmã cu doi ani. De atunci, aproape în fiecare zi cineva trece pragul acestei mici cãsute momârlãnesti care ascunde obiectele si povestile mai multor generatii.
”As începe prin a vã spune cã ajutati de Dumnezeu si de oamenii bineintentionati am reusit sã realizãm o dorintã a noastrã veche de jumãtate de veac. Iatã de doi ani de zile avem casa muzeu în complexul nostrum bisericesc si etnografic care a fost inauguratã de doi ierarhi. Este vizitat de multi turisti si localnici si din tarã, de peste hotare”, a precizat preotul Octavian Pãtrascu. Cãsuta, una bãtrâneascã, tipic momârlãneascã ascunde si o poveste aparte. A fost mutatã în curtea bisericii dintr-un cãtun al Vãii Jiului, iar în ea au trãit 5 generatii.
”Nereusind acum jumãtate de an sã facem un adevãrat muzeu cu bisericã, cu casã dacicã, cu moarã cu joagãr toate actionate de apã s-au distrus. Nu am mai gãsit astfel de obiecte, dar am gãsit aceastã casã care este veche de 250 de ani. Stim acest lucru din stilul de constructie ea având o grindã suplimentarã care se monta în vremea aceea de peste 200 de ani pentru mãrire rezistentei acoperisilui care gospodarii urcau porumbul, fãina si butoaiele cu brânzã. De peste 200 de ani nu s-au mai fãcut case în Valea Jiului cu aceastã formã, cu aceastã grindã suplimentarã. În al doilea rând avem un tablou al familiei de la care am primit casa în care spuneau cã ei stiu 5 generatii care s-au nãscut si au trãit în casa asta. Noi am demontat-o când am luat-o, am transportat-o aici, am restaurant-o, acoperind-o ca si biserica si casele vechi cu sindrile si apoi am încercat sã o restaurãm cât mai authentic fãcând un sistem de tencuire special amestecat cu pãmânt, paie de orz si cu balegã de cal toate amestecate si nu tencuite si aruncate ca sã intre între grinzi, apoi cu mâna am netezit de aceea peretii nu sunt netezi. Casa este vãcãlitãm nu e tencuitã, e vãclitã. Jos am fãcut în loc de a o pardosi, am vãcãlit-o. ca sã fie cât mai autenticã”, mai spune preotul.
În curtea Bisericii Sfînta Varvara din petrosani se mai poate vizita si stâna muzeu care a fost realizatã de în mod specific momârlãnesc.
Monika BACIU