Termocentralele din Hunedoara, tăierea pădurilor și deșeurile aruncate la întâmplare, precum și neimplicarea autorităților locale și centrale fac cel mai rău județului Hunedoara.
O spun reprezentanții Agenției de Mediu din Hunedoara, cu ocazia Zilei Pământului, vorbind despre problemele de mediu absolut stringente de la noi din județ.
În județul Hunedoara și nu numai, cele mai mari probleme de mediu sunt generate de schimbările climatice. Acestea, însă, sunt generate la noi de poluatori, iar în Hunedoara, cei mai mari poluatori rămân cei ce folosesc cărbunele.
„În primul rând, la nivel mondial, este recunoscută industria energetică pe bază de cărbune, iar județul Hunedoara, pe lângă bazinul de unde se exploatează huilă, din Valea Jiului, are și două termocentrale, care utilizează cărbunele și, din păcate, doar una îndeplinește condițiile de mediu. Avem ciment, avem var, sunt și alte industrii în urma cărora rezultă emisii de mai mică importanță, dar contribuie la efectul de seră”, a spus Georgeta Barabaș, director Agenția de Protecție a  Mediului Hunedoara.
Dar nu sunt lipsiți de importanță, în acest peisaj poluat, nici exploatatorii de păduri. Ei sunt vinovați de lipsa oxigenului.
„Modul în care se exploatează pădurea, ea fiind principalul factor care contribuie la diminuarea efectelor schimbărilor climatice, este un factor alarmant. Asta, pentru că se exploatează haotic”, mai spune Georgeta Barabaș.
Dar în Hunedoara, nici apa nu este tocmai nepoluată, în ciuda stațiilor de epurare care sunt cons­truite și, așa cum este cea din Valea Jiului, la un nivel egal cu standardele europene în vigoare.
„Mai sunt și accidente, cum a fost cel de la Deponeul de la Bârcea din februarie –martie, în acest an. Trebuie, deci, o schimbare a atitudinii față de fiecare factor de mediu, a statului, prin instituțiile sale și noi toți”, susține directorul Agenției de Mediu din Hunedoara.
Și nici primăriile nu își fac treaba. Asta, pentru că nici acum nu au platforme pentru depozitarea deșeurilor de compost sau rezultate din demolări. Și toate acaestea, deși din februarie trebuiau să fie gata.
„Primăriile au obligații față de toate categoriile de deșeuri. Avem o centralizare la nivelul județului, dar, din păcate, nu prea are nimeni nici sistem de colectare a compostului, nici platforme”, a conchis Georgeta Barabaș.
Poluarea este cel mai important factor ce generează efectele de seră, iar schimbările climatice le observăm în fiecare an. Asta, pentru că pare că mai avem doar două anotimpuri, unul rece și unul foarte cald. Toate problemele ar trebui gestionate rațional, pentru că resurse există la îndemâna tuturor, însă, prea puțini conștientizează risipa și poluarea.
Diana Mitrache