C aravana „Fii pregătit!” a ajuns în Valea Jiului și, la Petroșani, o clasă de copii a ascultat și a participat activ la demonstrațiile de prim ajutor oferite de specialiști. Caravana a venit cu un container total utilat pentru situații de urgență și cei mici, nu doar că au aflat cum pot fi utili, dar au învățat și să se protejeze, la un incendiu, ori la cutremure.

Centrul mobil a ajuns la Petroșani și specialiștilor care cutreieră țara li s-au alăturat cei de la ISU Petroșani. Primii copii au ajuns înăuntru, s-au așezat pe scaune și au privit demonstrațiile specialiștilor.
Cum e să dai primul ajutor, dacă i se face cuiva rău, a fost una dintre primele lecții
predate pe viu. Sunt mici,
abia copii, dar de aici începe educația și toți au privit atenți demonstrațiile pe viu. „Am avut plăcerea de a le prezenta anumite noțiuni de prim ajutor pe care chiar ei le pot aplica, chiar dacă sunt doar copii. Pot ajuta la salvarea unei vieți. Au vizionat un ghid de prim ajutor, de evacuare la incendii sau în caz de cutremur. Ei fiind mici, am prezentat o poziție laterală de siguranță, pe care chiar și ei o pot aplica”, a spus căpitan Nicușor Daj, locțiitor al comandantului de Detașament de la Petroșani.
Nu este nimic ușor, iar copiii trebuie să fie pregătiți, indiferent de vârsta pe care o au. „Este foarte bine și, pentru noi, este important că, în aceste două zile, pentru că numai miercuri caravana va mai fi aici în Valea Jiului, sunt copii care vin cu profesorii lor. Ei învață aceste tehnici pe care să le aplice atunci când ei se află într-o situație de urgență E important să învețe și să le spune și celorlalți ce trebuie să facă”, a declarat și maior Lucian Morogan, purtător de cuvânt ISU Hunedoara.
Pe la caravană au trecut și copii mai mici și mai mari, mai ales că acest container a fost amplasat în apropierea unui liceu din Petroșani. Toți au văzut pe viu, au urmărit filme și s-au
documentat, fiind măcar informați mai bine, dacă nu chiar pregătiți pentru a da un prim ajutor. Dar vor ști, cu siguranță că atunci când văd un incendiu, ori când este cutremur, ce trebuie să facă și, mai ales, ce să nu facă.
Diana Mitrache