Campusul Universității din Petroșani poate găzdui refugiați. Un cămin întreg, cazare și masă, pot fi disponibile la Petroșani, iar rectorul Sorin Radu spune că are și sprijinul comunității de studenți basarabeni, care știu limba și îi pot îndruma pe ucrainieni și care au început și o campanie de donații.

Un cămin ce aparține Universității de la Petroșani și aflat chiar în centrul localității, ar putea să fie pus la dispoziția refugiaților. Profesorul universitar Sorin Radu, rectorul Universității Petroșani a declarat că a răspuns prezent îndemnului celor de la Prefectura Hunedoara, iar locația este la standardele cerute.
„Am discutat cu factorii decizionali, Prefectura, reprezentanții primăriei și alții și suntem dispuși să punem al dispoziție un cămin cu 40 de garsoniere. Celelalte cămine sunt
ocupate acum. Aici, însă, pot intra cam 80 de
persoane, iar dacă sunt cu copii și mai mulți. De asemenea, le putem oferi și 3 mese pe zi la cantină”, a precizat prof. univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul Universității Petroșani.
În plus, studenții de la Petroșani sunt și ei gata să ajute. Asta, mai ales că aici este o comunitate sudată de basarabeni, unii dintre ei fiind vorbitori și de la limba rusă.
„Noi am început să colectăm diferite lucruri pentru eventualii refugiați, pentru că este un moment în care noi trebuie să fim solidari. Strângem donații de haine pentru copii, produse de igienă, bani,
produse pentru bebeluși. Lăsam campania de donații deschisă cât va fi nevoie. Acum avem două centre de donație, unul la căminul nr 2 și, alături de Fundația Județeană de Tineret, avem unul și la Deva. De acolo au și plecat deja duminică două mașini cu donații, iar toți cei care cred că pot să fie un sprijin, sunt așteptați”, a precizat și Alexandru Mihai Chiuda, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Studenților din România.
Universitatea din Petroșani poate găzdui, într-un mediu corespunzător, 40 de familii, cărora să le pună la dispoziție cantina studențească. Așa că, dacă va fi necesar, la Petroșani acesta este primul loc în care se vor face cazări pentru refugiați.
Diana Mitrache