Vine din familia unui miner de la mina Livezeni, dar a ajuns să răzbească în viață prin sport. Vorbim de Darius Argyo, un tânăr pe care noi l-am întâlnit chiar în ziua în care a împlinit 22 de ani, la sala de antrenamente, acolo unde tatăl lui l-a dus prima dată să vadă cum arată un sac de box. De atunci, Darius a ajuns în primii 8 din țară, cu șanse mari să devină cel mai bun din România la kickbox, categoria 70 kg.

Cel mai puternic turneu din istoria României la categoria mijlocie în K-1 va avea loc în această primăvară, la Baia Mare, acolo unde opt dintre cei mai buni sportivi autohtoni se vor confrunta într-o singură noapte pentru a obține centura de campion a Dynamite Fighting Show. Darius e unul dintre ei. Se va lupta până în ring rămâne doar unul

„Este un tânăr extrem de promițător, născut la Uricani, dar care se antrenează și la Uricani și la Sibiu. Va lupta în piramida de 8. Câștigătorul va deveni și challenger la Centura mondială ISKA, una dintre cele mai mari organizații de profil din lume și evident i se vor deschide foarte multe porți”, spune Alin Huiu, manager Dynamite Fighting Show.
Darius e un tânăr care se antreneasză zilnic și care vrea să fie cel mai bun. Asta, pentru că sportul l-a adus în topul național. Altfel, ar fi stat în Uricani, fără prea mari șanse să fie văzut și cunoscut.
Tatăl lui l-a dus la sală de mic. „Sincer, când eram mic nu prea știam nimic. Tatăl meu m-a dus la o sală de sport. Am început acolo să fac kickboxing. Apoi am început să urc și să descopăr mai multe despre acest sport. A fost o poartă de plecare. Nu plecam altfel din Uricani. Ca tânăr, nu poți să faci nimic în Uricani. Sincer. Toți tinerii de aici au plecat. Dar nu uit niciodată de unde am plecat”,
mi-a spus Darius Argyo, luptătorul pe care l-am întâlnit la sală, de ziua lui de naștere.
Este pentru a doua oară când Dynamite Fighting Show ajunge în Maramureș, după ediția organizată în 2021, iar organizatorul este din Vulcan, așa că e cu atât mai mândru că avem un tânăr din Valea Jiului, la acest turneu.
„Sunt mândru să văd că un sportiv de la noi, din Valea Jiului, ajunge să lupte la acest nivel și sper să nu fie ultimul care să lupte într-un turneu de acest calibru”, a mai adăugat Alin Huiu.
Darius e fiu de miner și e mândru de asta, așa că are videoclipul de
promovare îmbrăcat în miner. „Iubesc această zonă. Aici am crescut. Aici m-am născut și e păcat să nu o promovez. Tatăl meu este miner. Eu nu am nicio treabă cu mina, dar am zis să promovez această imagi­ne, pentru că și minele sunt pe ducă, cum ar veni”, spune Darius.
Și, dacă tatăl lui l-a dus prima dată la o sală de antrenament, mama e cea care de atunci îi este alături. „Nu e ușor. E greu. Sunt tineri și trebuie să îl țin în frâu. La mâncare e mai greu. Că e cam strict, pentru un profesionist. Toți campionii au nevoie de cineva alături. Toți 3 băieții mei fac acest sport. De mici fac sport, dar Darius a ridicat ștacheta un pic mai sus”, ne-a spus Ștefania Irina Argyo, mama lui Darius.
El spune că e
norocos, că muncește enorm în fiecare zi și că are o singură zi liberă, fără antrenament. Îl vom vedea în luptă la Baia Mare.
Va fi ediția cu numărul 22 a Dynamite Fighting Show, promoția fenomen care a înregistrat cifre record de audiență în ultimii doi ani. Acesta este cel mai urmărit circuit de lupte din Europa de Est și este în Top 3 pe întreg continentul din punct de vedere al vizualizărilor, cu peste 200 de milioane în ultimii doi ani.
La turneul din martie vor concura Andrei Varga (Satu Mare), Adrian Maxim (Oradea), Marian Lăpușneanu (Galați), Darius Argyo (Sibiu, din Uricani), Călin Petrișor (Târgoviște), Costel Șchiopu (Iași), Valentin Mavrodin (Brăila) și Alex Bublea (Timișoara). Acesta din urmă e singurul stabilit în afara țării, locuind de mai mulți ani în Thailanda, acolo unde a fost coleg de sală cu legendarul Buakaw.
Diana Mitrache