Î n 18 septembrie, este marcată Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei. Și unde puteam vedea asta la noi, dacă nu la Dănuțoni, acolo unde, în laboratorul de analize, apa devine cea mai bună. Pentru că, trebuie să recunoaștem, apa din Valea Jiului este una dintre cele mai bune din țara noastră. Cum devine ea potabilă, însă, ne-au spus cei care fac asta posibil.

În țara noastră calitatea apei este monitorizată atât de către Administrația Națională „Apele Române”, în sute de puncte de monitorizare, cât și de către Agenția Națională de Mediu, ori de DSP. Iar în laborator, după mai multe procedee, apa care iese din stațiile de tratare și ajunge la robinete este mereu monitorizată. „Facem această monitorizare după un program vizat de DSP Hunedoara și respectând așa încât toate unitățile de învățământ, primăriile, școlile să fie verificate cel puțin o dată pe lună, atât din punct de vedere fizico-chimic, cât și a celor microbilogice”, ne-a explicat Alina Stoicoiu, șefa Laboratorului Central al Apa Serv Valea Jiului.
Avem apă de izvor, la doi pași de noi și pare că apa ar putea fi oricând potabilă. Doar că specialiștii ne contrazic. Nu e chiar potabilă toată apa și dezinfecția ei este un proces ce se face zilnic în toate stațiile de tratare. „Apa de izvor, dacă este din munte, nefiind dezinfectată, nu de fiecare dată este potabilă. Pare curată, dar conține microorganisme ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Pot fi dizolvate substanțe și bacterii”, spun cei de la laborator.
Laboratorul de la Dănuțoni este certificat pericodic și, atunci cânmd s eface asta, probele vin din străinătate. Abia apoi se poate vorbi despre competențele celor care fac ca apa potabilă să aibă toate calitățile necesare. „Noi vă putem asigura că apa de la robinete se încadreză în limitele impuse de Ordonanța 7 și asta o putem garanta, datorită faptului că avem atât personal calificat în acest domeniu, echipamentele noastre sunt etalonate, iar reactivii sunt de o calitate superioară. În plus, pot spune că noi suntem înregistrați la Ministerul Sănătății. Iar acest minister ne cere o dată pe an să participăm la intercomparări. Asta presupune că ne vine o probă dintr-un laborator din Marea Britanie. Noi nu știm rezultatele. Efectuăm probleme. După ce am determinat toți parametrii, dăm rezultatele, iar apoi obținem un scor. El trebuie să se încadreze între zero și 2, iar noi ne-am încadrat de fiecare dată”, a mai precizat Alina Stoicoiu, șefa Laboratorului Central al Apa Serv Valea Jiului.
Apa nu este monitorizată doar în stațiile d etratare, ci și în instituțiile din Valea Jiului. La spitale, școli și diverse instituții s eiau peridic probe și toate sunt apoi certificate din punct de vedere al calității. Așa că putem spune oricând că, în Valea Jiului, la robinet curge una dintre cel ami bune ape din țară.
Diana Mitrache