Bugetele locale ale administraţiilor locale au fost grav afectate de pandemia de coronavirus. Edilii au fost nevoiţi să aloce sume importante de bani pentru spitale, dezinfecţia străzilor şi nu numai.
La Lupeni, peste trei milioane de lei au ajuns către spitalul municipal din localitate. În paralel, urmează a fi accesate noi fonduri pentru dotarea unităţii medicale.
”Bugetul local cu siguranţă va fi afectat. Nu s-au mai primit acele cote din impozitele pe venit, TVA-urile. Vom face eforturi să ne descurcăm cu câţi bani avem. Trebuie să înţelegem că avem o situaţie grea prin care a trecut ţara noastră şi nu numai. Vom lua măsurile cele mai bune pentru ca aceste diminuări de buget să nu fie resimţite. Consider că Guvernul trebuie să se implice foarte mult pentru a găsi resursele financiare pentru a putea avea bugetele echilibrate. Trebuie să avem banii pentru dezvoltare şi în mod deosebit trebuie să avem banii pentru cofinanţările la proiectele pe fonduri europene pentru că reuşim să atragem foarte mulţi bani din fonduri europene dar trebuie să avem şi banii pentru cofinanţare”, a declarat Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Alte 25 de milioane de lei vor ajunge către Spitalul municipal Lupeni. Sunt bani europeni pentru dotarea unităţii medicale.
”Pentru spital am alocat foarte mulţi bani pentru că ţinem la sănătatea oamenilor. Am mai pregătit alături de echipa de la Primăria Municipiului Lupeni un proiect în ceea ce înseamnă COVID-19 în valoare de 25 de milioane de lei noi. Acest proiect a fost depus la POIR. Mai mult decât atât noi ca administraţie public am făcut tot ceea ce a fost omeneşte, am redirecţionat bani pentru spital. O parte dintre aceşti bani au fost cheltuiţi, alţii încă nu, dar am certitudinea că am reuşit să facem un proiect bun pe fonduri europene astfel încât să obţinem bani de acolo, pentru că noi cu resursele pe care le avem, indiferent că punem un milion sau două, este imposibil să cumpărăm toată aparatura de care este nevoie la spital. Atunci eu zic că am găsit soluţia cea mai bună pentru ca administraţia locală să nu mai cheltuie bani din resursele proprii şi să accesăm fonduri europene”, a mai spus sursa citată.
Începând de vineri, 15 mai, spitalele au la dispoziţie 350 de milioane de euro pentru decontarea achiziţiilor de aparatură medicală şi echipamente de protecţie făcute începând cu luna februarie 2020.
Proiectele de tip A cu valoare maximă de 10 milioane de euro se adresează unităţilor publice sanitare şi de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, precum şi celor aferente sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Proiectele au în vedere finanţarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienţilor.
Proiectele de tip B cu valoare maximă 15 milioane de euro au ca partener eligibil IGSU, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Aceste iniţiative sunt destinate spitalelor modulare şi secţiilor de terapie intensivă mobilă.
Proiectele de tip C a căror valoare maximă nu poate depăşi 3 milioane de euro au ca solicitanţi eligibili autorităţile publice locale în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele din această categorie sunt destinate protecţiei personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentelor financiare de câte 2.500 lei deja acordate personalului medical şi auxiliar.

Proiectele pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie, având sprijinul tehnic al echipei de suport alocate de Ministerul Fondurilor Europene, pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene în cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.
Cosmin BACIU