Vremea caldă invită animalele din păduri la o baie pe cinste. Bucurie pură, au numit-o rangerii și biologii din Parcul Național Retezat.

Este vorba despre un cerb care sare și se aruncă într-un ochi de apă, aflat în raza unei camere de supraveghere. Imaginile au stârnit admirația celor din mediul on-line.
„E o onoare să vedem comportamentul animalelor sălbatice din Parcul Național Retezat în habitatul lor natural” – spune Claudia Dănău, Biolog APNR Un cerb tânăr a fost surprins la scăldătoare în Parcul Național Retezat de către camerele de monitorizare ale faunei, amplasate în teren de către rangerii Parcului Național Retezat.
„Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, scriu rangerii din parc.
Cerbul sare în apă și chiar pare să se simtă bine, încurajat de vremea caldă de la finalul acestei toamne lungi.
Pentru că oamenii nu au prea intervenit în zonă, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Datorită tuturor valorilor sale naturale, în anul 2007, Parcul Naţional Retezat a fost inclus în rețeaua europeană de zone protejate Natura 2000, fiind unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Diana Mitrache
Imagini Parcul Național Retezat