La Petroșani și la Uricani sunt două centre de îngrijiri paleative, unde ajung bolnavii în stadii terminale ale bolii. La Petroșani, centrul se numește Respiro și primii bolnavi au ajuns aici, după ce familiile au vrut să ia o pauză.
Se știe că este foarte greu cu un astfel de blnav, așa că, acest centru vine să le dea o pauză binemeritată celor ce sunt în aceste situații. Și la Uricani ajung astfel de bolnavi, iar în perioada următoare va avea loc și anveloparea și reabilitarea termică a clădirii, după ce, săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat documentația tehnico-economică (faza DALI) și indicatorii tehnico-economici.
„Cele două centre funcționează și sunt în subordinea DGASPC. Pentru cel de la Uricani, am aplicat, pe programul PNRR, pentru un proiect de eficientizare energetică. Este gata proiectul și se încarcă în platforma de licitații. Și la Respiro, unde avem, la Petroșani 4 locuri, au fost internați și 3 și 2 oameni. Acum avem unul”, spune Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Centrul Respiro are o capacitate de 4 locuri și a fost înființat în municipiul Petroşani, str. Gociu Nicuşor, BL. 19 C, apartamentul 2, parter, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități, care pentru o perioadă limitată nu pot fi îngrijite în propria familie.
Este, defapt, un serviciu de tip rezidențial care oferă servicii de îngrijire şi asistență 24 de ore din 24, continuu sau fracționat, pe durată determinată şi în anumite situații. Beneficiarii centrului sunt persoane cu dizabilități care dețin certificat de încadrare în grad de handicap valabil şi au domiciliul în județul Hunedoara.
Familiile aparținătoare sau reprezentanții legali ai persoanelor cu dizabilități, interesate de serviciile acestui centru, pot adresa în acest sens o cerere către serviciul public de asistență socială din subordinea autorității administrației publice locale sau către D.G.A.S.P.C.
Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități – Uricani va fi reabilitat printr-un proiect prin PNRR, a cărui valoare este de 607.200 euro.
Potrivit proiectului, se are în vedere sporirea rezistenței termice a pereților exteriori, montarea becurilor economice de tip LED în locul celor incandescente, asigurarea calității aerului interior prin ventilare naturală sau ventilare hibridă, dar și montarea unor sisteme de panouri solare pentru producerea apei calde din surse regenerabile.
Nu mai puțin de 30 de oameni cu dizabilități pot fi instituționalizați în centrul ce a fost inaugurat acum trei ani, la Uricani. Consiliul Județean Hunedoara a alocat aproximativ 600.000 de lei pentru amenajarea lui, în condițiile în care în județul Hunedoara, peste 21.000 de oameni au diverse grade de handicap, iar unii dintre ei trebuie să fie internați. Dintre aceștia, aproximativ 20.780 sunt persoane neinstituționalizate, din care 1.300 sunt copii.
Diana Mitrache