D eși poate fi prevenită și tratată, tuberculoza rămâne cel mai mare criminal infecțios din lume, provocând moartea a aproape un milion și jumătate de oameni în fiecare an, mai ales în țările în curs de dezvoltare.

Această zi este comemorată încă din 1882, ziua în care
doctorul Robert Koch a uimit comunitatea științifică anunțând că a descoperit bacilul care cauzează apariția tuberculozei. Descoperirea lui Koch a deschis calea către
diagnosticarea și vindecarea TBC.
Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 74 de milioane de vieți, începând cu anul 2000. La nivel mondial, în anul 2021, s-au înregistrat 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TBC, iar 1,6 milioane de oameni au murit de TBC.
Tuberculoza (TB) este o boală bacteriană infecțioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis, care afectează cel mai frecvent plămânii. Se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. La persoanele sănătoase, infecția cu M.
tuberculosis adesea nu provoacă simptome, deoarece sistemul imunitar al persoanei acționează pentru distrugerea bacteriei. Simptomele tuberculozei active a plămânilor sunt tuse (uneori cu spută sau sânge), dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Această boală este tratabilă, cu o cură de șase luni de antibiotice.
”Tuberculoza este ușor de vindecat, dar poate rămâne latentă și nedetectată ani de zile, concentrată în principal în mediile afectate de sărăcie și alte provocări sociale și
economice și în cele mai
vulnerabile comunități. Sărăcia, subnutriția, condițiile precare de viață și de muncă, afectează modul în care oamenii se îmbolnăvesc, dezvoltă TBC și fac față cerințelor tratamentului (inclusiv medical, financiar și social) și care influențează rezultatele în timpul tratamentului. Astfel, progresul în combaterea tuberculozei și a factorilor ei nu poate fi realizat doar de sistemul de sănătate și necesită un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel, o colaborare multisectorială puternică (dincolo de sănătate) și un sistem eficient de responsabilitate.
Persoanele cu sistemul imunitar slăbit au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de TBC. O persoană care trăiește cu HIV are de aproximativ 20 de ori mai multe șanse de a dezvolta TB activă”, notează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Efectul pandemiei de COVID
”Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a pune capăt tuberculozei și a pus o povară și mai grea asupra celor afectați, în special pe cei mai vulnerabili. În cel mai recent raport global asupra tuberculozei, OMS a subliniat că, pentru prima dată în ultimul deceniu, incidența estimată a tuberculozei și decesele au crescut.
Tuberculoza (TB) și COVID-19, ambele sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, TB are o perioadă mai lungă de incubație, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența privind infecția cu COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave, atât cu TB, cât și cu COVID-19, pot avea rezultate mai slabe ale tratamentului, mai ales dacă tratamentul TB este întrerupt. Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia măsuri de precauție, conform recomandărilor autorităților sanitare, pentru a fi protejați de COVID-19 și pentru a continua tratamentul împotriva tuberculozei, conform prescripției”, mai notează DSP Hunedoara.
Scopul campaniei este eliminarea tuberculozei și a suferinței pe care aceasta o provoacă milioanelor de oameni și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire. Este responsabilitatea noastră colectivă să ne confruntăm cu inegalitățile și să punem capăt acestei boli prevenibile și vindecabile.
Screening-ul sistematic poate aduce beneficii persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, deoarece depistarea timpurie și începerea tratamentului le pot îmbunătăți rezultatele și le pot reduce costurile. De asemenea, poate aduce beneficii comunităților întregi cu risc mai mare de TBC, prin reducerea prevalenței bolii și prevenirea îmbolnăvirii de TBC a altor persoane.
În perioada 17 octombrie – 11 noiembrie 2022, în județul Hunedoara a fost organizată Caravana ”Screening TB” de către Institutul de Pneumologie Marius Nasta București, Centrul de Politici și Servicii pentru Sănătate București și Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, în colaborare cu primăriile a 9 comune din județ. În această campanie au fost evaluate
1.017 persoane și nici un caz nou de TB depistat.
La nivelul județului Hunedoara, în anul 2022 erau înregistrate 135 de cazuri de tuberculoză. Potrivit datelor, 37 de cazuri erau readmise.
Monika BACIU