Sub genericul „Mai buni, mai multi, mai organizati, pentru o comunitate ortodoxã unitã si activã”, mai multi tineri din Petrosani pornesc într-o actiune fãrã precedent, din care urmeazã sã afle câti dintre locuitorii orasului sunt ortodocsi si câti au nevoie realã de sprijin.
Totul a pornit din nevoia preotului Iulian Selaje de a veni în sprijinul celor de aici, mai ales cã, în zilele de Boboteazã, a gãsit zeci de oameni care ar avea nevoie de sprijinul bisericii si poate nu au îndrãznit sã îi cearã nimic preotului, pentru cã nici mãcar nu îl cunosc. Este un mod de a atrage oamenii spre cei care le-ar putea veni în ajutor.
„Am decis cã e foarte bine sã facem lucrul acesta din mai multe motive. Unul ar fi acela cã ar trebui sã fim mai multi, mai organizati, sã ne cunoastem comunitatea. Am ocazia sã mã întâlnesc cu oamenii, o datã pe an, când merg cu Boboteaza si atunci multi poate nu sunt acasã si nu ne putem întâlni. Cu ocazia aceasta, vrem sã avem un contact. Sã stim de un numãr de telefon, un e-mail, ca sã putem sã comunicãm cu ei”, a spus Iulian Selaje, preot ortodox la Biserica Sfânta Treime din Petrosani.
A gãsit mereu oameni ce nu au avut curajul sã i de adreseze, dar vrea acum sã îi ajute pe si mai multi si cum ar putea sã facã asta, dacã nu îi cunoaste cumva? Tocmai de aceea, pãrintele Iulian mizeazã acum pe sprijinul tinerilor ce vor pleca, din usã în usã, ca sã facã acest recensãmânt.
„S-a încetãtenit cumva cã, dacã mergi la doctor, dai bani, la preot, la fel Si atunci oamenii, cumva, se tem si sã mã sune, sã vin acasã la ei. Poate ar dori, dar se tem cã trebuie sã îmi dea bani si atunci trebuie sã întelegem cã ne sustinem toti, asa cum avem o asigurare de sãnãtate, sã avem si o asigurare spiritualã. Majoritatea credinciosilor contribuie si noi venim în întâmpinarea lor”, a mai adãugat preotul Iulian. Pãrintele mai spune si cã li se adreseazã chiar si celor plecati din tarã si care pot sã îi cearã sprijinul. Dar implicã tinerii comunitãtii, care sã ne batã la usã si sã vadã cãrei religii mai apartinem. „Pornisem de la gândul ca tinerii sã fie voluntari, dar vrem sã îi si rãsplãtim, iar la sfârsitul proiectului, vor primi fiecare câte ceva, dar si bani, pentru ca ei, în vacantã, sã simtã cã au fost utili. Suntem constienti cã merg si ei la un suc, dar nu pe caiet, sau se duc la strand si atunci o sã îi rãsplãtim si pe ei”, a mai adãugat pãrintele. Cei care vor avea ocazia sã îi primeascã pe acesti tineri, vor putea sã rãspundã la câteva întrebãri, iar tinerii, la rândul lor, îi vor încuraja, mai ales pe cei aflati în nevoie, sã cearã ajutor bisericii. Recensãmântul a si început, iar reactiile au fost de toate felurile, însã, reprezentantii Bisericii ortodoxe din Petrosani îi îndeamnã pe oameni sã fie constienti cã, prin credintã, pot dobândi încrederea în ei însisi.
Diana Mitrache