A fost ușor, au spus chiar și primii absolvenți, care au ieșit din sălile de examen la proba de Limba și Literatura Română. Tinerii cred că au fost favorizați, poate, și de greva profesorilor sau pandemie, motiv pentru care subiectele să fi fost ușor de rezolvat.
Cel mai mult, la ieșirea din sala de
examen, tinerii au vorbit despre subiectul III, unul de creație, iar Rebreanu sau Camil Petrescu ar fi putut fi soluția salvatoare. Elevii de la profil real – tehnologic au avut de realizat un eseu în care să prezinte „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu și fiecare a scris ce a știut.
„A picat o caracteristică a unei poezii de Liviu Rebreanu sau a lui Camil și nu mai știu cum o cheamă acum. A fost destul de ușor, doar că eu trebuia să mă pregătesc mai mult”, a spus unul dintre cei confuzi.
„A fost ușor. Subiecte la care mă așteptam. A fost ok. Eu am ales Ion de Rebreanu. Mă aștept să iau peste 9. Greva ne-a afectat, cutremurele, pandemia, toate. A fost dificil să ne tot reluăm ritmul. Școala on-line doi ani, dar se pare că
profesorii care au creat subiectele au ținut cont”, a completat o altă absolventă, mult mai optimistă.
„A fost exagerat de ușor. Mi-a picat „Iona”, și „Ultima noapte de dragoste”. La subiectul II, poezie. Așa că a fost foarte ușor”, a spus o altă absolventă optimistă.
„Nu mă așteptam la subiectul acesta. A picat Marin Preda”, a spus altul.
„Toate au contat și pandemia și școala on-line și greva profesorilor. Subiectele au fost pe măsură, deci ușor. Vedem și mâine la matematică și apoi la proba a III-a”, a conchis un alt absolvent.
2.361 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2023 și, potrivit inspectorilor de la IȘJ Hunedoara, niciun elev nu a fost eliminat din probă. Au fost, însă, 2082 de elevi prezenți și 85 de absenți, procentul de 96,07% la prezență fiind mai bun ca anul trecut.
Marți, 27 iunie va fi proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de
profil: Matematică și Istorie)
Diana Mitrache