Avizele ISU necesare pentru grãdinita IG Duca ard bugetul local. Grãdinita IG Duca din Petrosani din Petrosani nu poate fi deschisã din cauza avizelor ISU.
Legislatia în domeniul securitãtii la incendiu s-a schimbat, iar cum edificiul este construit de mai bine de 12 ani, acesta nu mai respectã normele în vigoare. Este necesarã o nouã reconfigurare, iar acest lucru înseamnã sume suplimentare alocate din bugetul local. Peste 100 de mii de lei costã executarea lucrãrilor pentru securitate la incendiu. Mai exact, municipalitatea de la Petrosani alocã suma de 118.000 lei pentru acest lucru.
Lucrãrile pentru securitate la incendiu constau în „instalatie de semnalizare la incendiu si desfumare; alimentare instalatii de limitare si stingere si hidranti exteriori; instalatii de stins incendiu cu hidranti interiori si iluminat de sigurantã. Lucrãrile se executã de personal autorizat. Lucrãrile se finalizeazã pânã cel târziu la data de 13 decembrie 2019”, conform documentatiei.
Primarul din Petrosani spunea cã este nevoie de noi lucrãri, si asta din cauza legislatiei în domeniul securitãtii la incendiu.
”Din punct de vedere tehnic avem o problemã cu autorizarea din punctul de vedere al pompierilor. Au apãrut între timp alte norme. Se pare cã în acest caz va trebui sã facem unele modificãri înainte de a fi fãcutã receptia finalã. Din punct de vedere al constructiei,  95% e gata, dar problema mare e cea de care v-am spus. (…) Va trebui sã schimbãm aproape jumãtate din acoperis si sã punem acolo un alt material, ignifug – si asa mai departe. Plus niste circuite interioare ce trebuie fãcute obligatoriu, asta însemnând tot felul de lucrãri si de modificãri. O sã primim toate lucrurile care ar trebui modificate, ceea ce înseamnã cheltuieli suplimentare”, spunea în vara acestui an Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Proiectul a început în urmã cu vreo 12 ani, însã nici pânã astãzi constructia edificiului nu a fost finalizatã.  Lucrãrile nu au fost finalizate din cauza constructorilor care nu au onorat contractele. În cursul anului 2016 au fost executate lucrãri în valoare de 126.169,51 lei cu TVA. Contractul de lucrãri a fost reziliat si a fost necesarã initierea unei noi proceduri de achizitie publicã pentru atribuirea contractului de lucrãri. În urma desfãsurãrii procedurii de achizitie publicã de lucrãri a fost atribuit si semnat noul contract de lucrãri la finele lunii noiembrie 2017.
Cosmin BACIU