Meteorologii au transmis o „Avertizaremeteorologică COD PORTOCALIU” pentru suduljudețului Hunedoara și pentru alte regiuni din sud-vest-ul țării, cu următoarele caracteristici:

Interval de valabilitate: 29 august, ora 16 – 29 august, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosfericăaccentuată
Zonă afectată: partea de sud a județului Hunedoara – conform hărții

     În acest interval de timp vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe alocurivijelii puternice, averse torențiale, descărcări electriceși grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sauprin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mpși izolat peste 50…60 l/mp.

Pentru celelalte zone din județul Hunedoara, potrivitAdministrației Naționale de Meteorologie va fi învigoare, în această după amiază și seară, o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN.

Interval de valabilitate: 29 august, ora 16 – 29 august, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform hărții

      În intervalul menționat, vremea va deveni treptatinstabilă. Vor fi perioade cu intensificări ale vântului(rafale de 55…65 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 35 l/mp.

      Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Hunedoara recomandă populaţiei ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopulfacilitării evacuării normale a apelor pluviale.

        De asemenea, în cazul creșterii debitelor peanumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni nu încerce traversarea lor și nu se apropie de malurileacestora.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor întrerupă orice activitatedesfășurată în aer liber și se adăpostească în imobilesau spaţii închise, care le asigure protecţia.

Totodată, parcarea autoturismelor se va face înzone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitatesau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

Dacă se află în autovehicul, trebuie se îndepărteze, pe cât posibil, de zona în care vântul suflăcu putere, rămână în interiorul acestuia şi poartecentura de siguranţă.
  Informații despre modul de comportare în cazulproducerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologicepericuloase pot fi obținute prin accesarea portaluluifiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store șiAppStor

sursa ISU Hunedoara