Z eci de oameni preferă, pentru consumul casnic, apa din izvoarele aflate pe teritoriul Văii Jiului, dar deși pare perfect curată și fără impurități, la o simplă analiză de laborator, specialiștii spun că găsesc o încărcătură microbiologică foarte periculoasă organismului uman.
Nimeni nu interzice consumul apei din izvoare, primăriile ar trebui să ceară periodic verificarea acestor surse de apă, iar DSP să dea verdictul. Însă, cei de la Apa Serv spun că au verificat și ei diverse surse, unele chiar la solicitarea oamenilor, care au adus mostre de apă de izvor și că situația e departe de a fi una bună.
„Lumea poate să bea apă de unde vrea, că eu nu pot să le impun să folosească doar rețeaua noastră de distribuție, dar dacă noi, apa până o declarăm potabilă, întâi o verificăm în laboratoarele de la stațiile de tratare și acolo parametrii sunt verificați din 2 în 2 ore, iar turbiditatea se face din oră în oră, când lucrăm cu reactivi, apoi mai facem o analiză și după ce stă în rezervoare. Avem atunci confirmarea că este potabilă și nu o spun eu, ci sunt superva-lidate la DSP. Acea apă de izvor, care nu știm d eunde vine, cu siguranță, nu este potabilă. Microorganismele și substanța organică din apă nu se înlătură doar cu clor gazos. Sunt situații, când, oamenii din Valea Jiului ne aducă ape să le verificăm.
Noi le dăm un buletin informativ, dar ele confirmă mereu că, din punct de vedere
microbiologic, apa nu este bună”, a declarat Cristian ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Analizele de laborator au identificat în apa de izvor chiar coli sau substanțe organice peste limita acceptată prin lege, chiar dacă ele nu se văd cu ochiul liber. Și, cu cât ținem apa mai mult timp în recipiente, de obicei din plastic, microorganismele se dezvoltă.
Astfel de captări de apă sunt peste tot, iar specialiștii spun că le monitorizează frecvent. De altfel, periodic, se iau probe și sunt duse în laborator, iar atunci când analizele nu ies bune, izvorul este închis. „Există o monitorizare a acestor izvoare și din partea noastră, a celor de la DSP, doar că aceste izvoare sunt gestionate de către primării. Ei au obligația să informeze cu privire la iavoarele care există pe fiecare areal. Se fac monitorizări, iar unele verificări de laborator se fac chiar aici, la DSP, altele în alte laboratoare. Noi ne adresăm celor din zonele unde sunt și conducte trase. Cei de la Apa Prod și Apa Serv au și ei obligația să montorizeze apa, iar atunci când descoperim că analizele nu sunt bune, primăriile au obligația să afișeze la loc vizibil, că apa nu este potabilă”, au precizat responsabilii de la DSP Hunedoara.
Monitorizările de acest fel se fac, așa cum spun cei de la DSP, în fiecare săptămână, iar inspectorii de sănătate publică iau probe. Dar, există și suspiciunea că multe izvoare de acest fel sunt situate în partea de jos, în timp ce, la un nivel superior sunt oameni care au grajduri, ori chiar sunt cimitire în apropiere și atunci situația devine problematică.
Diana Mitrache