Sindicatele din minerit au explicat exact de ce acum nu mai vor insolventa, iar în urmã cu mai multi ani, au dorit acest lucru. Este simplu si, pe întelesul tuturor, Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, a explicat datele de acum.
„În acest moment, insolventa ne-ar aduce în situatia în care managementul CEH ar fi controlat din afarã, de cãtre o firmã specializatã în acest sens si, desigur, cu o puternicã influentã a celor care ne crediteazã, fatã de care noi avem datorii. Aceste datorii existã, dar din discutiile mele cu conducerea CEH, ar exista solutii dacã am avea o piatã favorabilã, ca aceste lucruri sã fie esalonate si datoriile sã fie plãtite încet – încet. Pot sã vã aduc argumente, si anume, atunci când a fost oprit gazul la Mintia si Paroseni, cele douã conduceri, de la CEH si Transgaz s-au asezat la masã, au fãcut o reesalonare si, în acest moment nu sunt probleme. Este un exemplu concret, ca sã nu mai vorbeascã cei care habar nu au despre aceste elemente”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Sindicatul Muntele a formulat o cerere de interventie în procesul, aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, în care se judecã solicitãrile de intrare în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara. Cei de la Muntele, sindicat condus de Darius Cîmpean, se alãturã astfel sindicatului ”Noroc Bun”, reprezentat de Adrian Jurca, dupã ce, în urmã cu doi ani, la prima intrare în insolventã a CEH, Sindicatul Muntele sustinea intrarea în insolventã, ca sã protejeze interesele angajatilor si sã salveze compania de la faliment.
„Pozitia noastrã s-a schimbat, pentru cã si datele problemelor si situatia s-a schimbat. Dacã în 2016, la final, 2017 la început, ne confruntam cu neplata drepturilor din salariu, se dãdeau cu întârziere, primã de Crãciun nu aveam, tichetele de masã erau neplãtite, astãzi nu mai suntem în aceastã situatie si suntem la zi cu toate drepturile din contract. De asemenea, conducerea de la acel moment, de pe partea minierã si cea energeticã, decideau intrarea noastrã în ITA (n.r. întreruperea temporarã a activitãtii) si, de semenea, pe parte minierã, s-a decis oprirea activitãtii la mina Lonea, din cauza lipsei de materiale. Din nou, azi nu suntem în aceastã situatie. Este pãcat cã se aruncã în spatiul public o serie de lucruri”, a mai precizat Darius Cîmpean.
La începutul lunii februarie a anului trecut, Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolventã formulatã de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Sentinta a fost atacatã si cauza a ajuns pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, urmãtorul termen de judecatã fiind stabilit pentru data de 29 noiembrie.
Diana Mitrache