M ai mulți angajați ai Complexului Energetic Hunedoara care s-au pensionat cu Legea 197/2021 au ajuns în instanță și cel puțin unul a rămas fără pensie și acum trebuie să dea și banii încasați înapoi. Este o situție pe care liderii de sindicat i-au prezentat-o
și ministrului Energiei, însă, acesta nu a fost de acord cu soluția propusă. Discuțiile s-au purtat și la Ministerul Finanțelor.

Situația este valabilă și la Complexul Energetic Oltenia, iar angajații de acolo au fost în greva foamei. Așa că acum liderii angajaților din Complexul Energetic Hunedoara au fost la București. „Am discutat cu ministrul Muncii Budăi, două aspecte și anume: Legea 197 și noua lege a pensiilor. (…) În momentul de față, o parte dintre cererile de pensionare vor fi soluționate direct în Casele de Pensii, iar o altă parte, care reprezintă, așa cum spune legea, activitățile asimilate (n.r. toate celelalte, cu execpția celor din subteran), vor fi respinse și vor trebui să ia drumul instanțelor. Dar aici problema este destul de ambiguă și nu ne-au lămurit cei d ela București cums e va proceda”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, care a mai spus și că modul de calcul al pensiilor s-a schimbat.
În fapt, pentru cei care au ieșit la pensie până în 2001, punctajul se va împărți la 25 de ani, iar după 2001, punctajul se va împărți la 35 de ani. Iar oamenii, fiindcă au pierdut în instanță, vor să revină la lucru și să renunțe la pensie. „Noi am cerut ca angajații nnoștri care pierd în a doua instanță să poată fi reprimiți înapoi la CEH. Dar ministrul Energiei nu a fost de acord. A spus că acești angajați își asumă o decizie proprie de a se pensiona. Compania nu face nimic rău împotriva lor și, dacă pierd în instanță nu este de acord ca aceștia să revină la lucru”, a mai spus Darius Cîmpean, care a mai adăugat și că există cel puțin un caz în care un angajat rămas fără pensie și i se retrag și banii încasați până acum.
Legea 197/2021, prevede ca persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și /sau a II-a de muncă, vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste condiții. Se vor avea în vedere, deci, și stagiile de cotizare realizate în aceste condiții de muncă în trecut, anterior datei de 1 aprilie 2001, nu doar cele realizate ulterior datei de 18 august 2021, data intrării în vigoare a Legii nr.197/2021.
Diana Mitrache