Au pãzit minele, dar pe gratis. CEH nu îi ajutã!

Paznicii unitãtilor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu îsi iau salariile. Acesta a fost si rãspunsul pe care l-au primit dupã întâlnirea cu directorul Samuel Dioane. Oamenii au aflat cã, din februarie si pânã acum, ar avea de încasat sume pe care CEH nu le-a livrat în totalitate si singura lor sansã este sã îsi actioneze angajatorul, o firmã din Bucuresti, în judecatã.
„Am discutat cu domnul director general si mi-a spus cã are restante cãtre firmã, dar nu le poate asigura, cã dacã vireazã banii, nu mai iau ei salariile. Sunt restante  de peste 4 luni de zile, concedii neplãtite, nici mãcar nu ne-am luat zile libere sau concedii. Singura solutie este sã îi actionãm în instantã”, a spus unul dintre cei care a purtat discutii cu directorul CEH.
Oamenii au aflat cã angajatorul ar avea de primit de la CEH aproximativ 2.000.000 de lei si cred cã angajatorul lor nu s-a îngrijit pânã acum sã primeascã si banii. În plus, se plâng cum, luni de zile,si-au riscat viata, pentru  cã au oprit hotii sã pãrtundã în incinta unitãtilor miniere, pentru salarii de maxim 500 de lei, pe care si asa nu le-au luat.
„Ceva trebuie sã facem. Dar CEH nu a dat banii si a bãgat în faliment toate firmele de pazã. Si dacã va veni o altã firmã, tot asa va fi. Eu am de primit bani din noiembrie, februarie, din martie, aprilie, mai si jumãtate din iunie. Nici concediu nu am avut plãtit si, la început nu aveam nici CAS-ul plãtit”, ne-a spus o femeie, paznic si ea la minã.
„Noi am muncit degeaba. Pe februarie am luat 500 de lei si de atunci nu am mai luat niciun ban. Am muncit pânã în 15 iunie pe ochi frumosi. Am fãcut muncã în folosul comunitãtii. Este foarte periculos. Avem conflicte cu rromii care vin la furat. Au aruncat cu pietre si de fiecare datã ne punem viata în pericol, dar nimeni nu vede”, spune un alt paznic. Unitãtile miniere din Valea Jiului au rãmas fãrã pazã, dupã ce oamenii, care au ajuns la disperare, au aflat cã li s-a încheiat contractul de muncã si cã pe ultimele luni au lucrat gratis. Mai mult, acum spun cã nici în somaj nu vor putea sã plece, iar singura lor solutie este sã actioneze angajatorul în instantã. De luni la prânz, acesti oameni s-au adunat în fata Complexului Energetic Hunedoara sã cearã lãmuriri. Marti dimineatã, au fost primiti  în audientã, însã, desi a recunoscut cã are restante neachitate, directorul general al CEH , Samuel Dioane, i-a îndrumat sã cearã socotealã angajatorului.
Diana Mitrache