Î ncă de miercuri, (săptămâna trecută) ziua în care oamenii se așteptau să le intre banii pe card, Valea Jiului a dat în clocot. De joi, însă, situația a degenerat și minerii
s-au blocat în subteran, iar vineri nu s-a lucrat în nicio mină din Valea Jiului. Primii, cei de la Livezeni. Au urmat, pe rand, cei de la Lupeni, unde conflictul a și degenerate, dar și cei de la Vulcan.
În mină la Lupeni au rămas de miercuri seara 120 de oameni, iar unii au ajuns la spital, după ce au început să se simtă rău.
Peste 200 de mineri de la Vulcan au venit, încă de joi noaptea la mina Lupeni, ca să se alăture protestului celor din subteran. Vineri dimineață au ptotestat inclusiv cei de la mina Livezeni. În nicio mină, la finele săptămânii trecute, nu s-a mai lucrat.
A fost tabloul sumbru al neputinței și revoltei unor oameni care au muncit o lună de zile sub pământ, fără bani.
Protestul început
miercuri la Lupeni, în sala de apel, a luat amploare și, până vineri dimineață, toate minele fierbeau. Ortacii de la Vulcan, ca și o delegație de la mina Livezeni, au venit la Lupeni, încă de pe timpul nopții. Au stat în sala de apel și dimineață au venit să vceară explicații. “Am venit aseară la schimbul IV. Am stat pe unde am apucat. Suntem toate schimburile aici”, a spus, vineri dimineață, un miner de la mina Vulcan, care a venit pe jos, la Lupeni. “Ne vrem banii. Nu altceva”, au strigat minerii și au cerut demisia conducerii.
“Vrem bonurile, vrem transportul, banii la timp”, au spus cu toții.
“Cu ce să merg la muncă, dacă nu dau banii de benzină? Transport nu ne dau, banii de transport nu. Cu ce să merg? Pe jos? Nu vrem măriri. Banii noștri pe luna ianuarie. S-ar putea în 26. Nu știu cum ne descurcăm. Ce garanție am?”, a strigat un altul.
“Ce se întâmplă peste 3 luni?”, au cerut minerii să afle de la directorii lor.
În Valea Jiului s-a strigat, din nou, „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”
Primul care a venit să le vorbească minerilor a fost diirectorul Diviziei minere, care a căutat să liniștească spiritele
“Să vă spun exact care este situația. Drepturile restante ale angajaților, privind transportul, sunt
2 milioane de lei, iar tichetele sunt 8 milioane. Și mai intervine plata care este 8 milioane de lei. Deci, necesarul nostruar fi 18 milioane astăzi. Pe lângă asta, trebuiue să nu scăpăm din vedere faptul că noi vrem viitor în Valea Jiului. Nimeni nu s-a mai aplecat asupra situațșiei și să ofere un viitor în Valea Jiului. Suntem așa de 30 de ani, că, în afară de minerit, nu se face nimic în Valea asta ”, a spus Samuel Dioane, director Divizia Minieră din cadrul CEH.
Liderii minerilor, împreună cu o parte din conducerea Complexului Energetic Hunedoara a fost la București și au avut o serie de întlniri la Ministerul Energiei. În tot acest timp, la nicio mina din Valea Jiului, nu s-a lucrat în subteran, oamenii fiind de părere că trebuie oprit lucrul, până ce vor primi banii pe munca din luna ianuarie.
Cristian Roșu a demisionat. Ordonanța pentru mineri e gata
Adminsitratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, și-a ănaintat demisia la Ministerul Energiei. A spus, însă, că, înainte să plece, a reușit să obțină promisiunea că luni, normele de aplicare a Ordonanței ce vizează plata minerilor va avea normele de aplicare și că salariile vor fi plătite.
Delegația din Valea Jiului, de la Complexul Energetic Hunedoara a primit asigurări că banii intră în conturile minerilor și energeticienilor paote și mai repede de data de 26 februarie.
Cristian Roșu, administrator special la CEH, a precizat că a decis să își înainteze demisia, dar a reușit să obțină de la Virgil Popescu, ministrul Energiei, promisiunea că minerii vor primi banii pentru acre protestează.
Potrivit reprezentanților minerilor din Valea Jiului, care la București sunt reprezentați de Alin Sîn, vicepreședintele Sindicatului Muntele, primele discuții au avut loc la Ministerul Energiei. Aici, conducerea CEH, dar și sindicatele au primit asigurări că situația minerilor se va rezolva.
„Am avut o primă întâlnire cu Ministrul Energiei, care ne-a dat asigurări că Ordonanța de Guvern a fost aprobată și banii prevăzuți vor ajunge până în 26.02.2021 pe cardurile angajaților. De asemenea, încercăm să avem o întâlnire la Guvern cu Primul Ministru pentru a-i prezenta problemele din Valea Jiului și a găsi o rezolvare acestora”, se arată în comunicatul remis presei de delegația ce a plecat la București.
Toți minerii, unii blocați în subteran, alții aflați în curtea Exploatării miniere Lupeni, ori la Livezeni, așteaptă să afle cum și când vor fi rezolvate revendicările lor.
Diana Mitrache