Î n Vinerea Mare a sărbătorii catolice a Paștelui, primii miei s-au vândut cum au ajuns în galantare. Și cumpărătorii și ciobanii păreau mulțumiți, dar sperau fiecare să fie mai în avantajul lor, la Paștele Ortodox.
În piața de la Petroșani au ajuns câțiva vânzători de miei din zona Hațegului. Vin aici mereu și au ales Valea Jiului, încă de pe vreema când puterea de cumpărare a minerilor era alta. Dar s-au arătat mulțumiți și acum. Și la fel și cumpărătorii. Kilogramul de carne de miel se vindea vineri dimineață cu 40 de lei.
„Am luat miel. Suntem catolici. Nu am negociat, că e 40 de lei kilogramul. Știu că și pentru ciobani nu e ușor”, a spus unul dintre cumpărătorii de vineri.
Și asta, în timp ce vânzătorii au declarat și ei că vânzarea nu a mers foarte bine, dar e mulțumitor. „Eu vin de la Hațeg și de ani de zile doar la Petroșani vând. Am adus joi 10 și i-am vândut. Acum am
12 și deja au venit și azi să cumpere. La Paștele Ortodox va fi și mai bine. Poate mai crește și prețul”, a spus unul
dintre ciobani. „Eu sunt mulțumit și, dacă crește cererea, săptămâna viitoare, vând poate și la un preț mai mare. Poate 45 de lei kilogramul”, a adăugat un alt vânzător.
Ciobanii care vând miei vor ajunge și săptămâna viitoare la piață.
DSVSA anunță acum că sacrificarea mieilor destinați comercializării în unități de vânzare cu amănuntul se va face numai în abatoarele autorizate sanitar
veterinar, iar cei destinați pentru consum familial excepțional, în spații amenajate temporar numai pentru perioada sărbătorilor, organizate în condițiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate conditițile legale. În piață, însă, s-au vândut doar miei care avea ștampila vaterinarilor, așa că orice cumpărător este acum sfătuit să cumpere doar din locuri special amenajate și sigure.
În cazul mieilor destinați sacrificării la nivelul spațiilor
amenajate temporar se va ține cont de starea de sănătate a animalelor, iar veterinarii vor verifica și condițiile de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
Diana Mitrache