Pentru că este vremea Ignatului și toată lumea caută carne de porc, prefectul Călin Petru Marian a precizat că nu avem focare de pestă porcină africană în județul Hunedoara. Ultmele focare au fost stinse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să rămânem prudenți, atunci când vrem să cumpărăm porci.
Ultimele focare de epstă porcină au fost lichidate în vară, atunci când la Vulcan, în Valea Jiului a fost depistat într-o gospodărie acest virus, undeva pe Valea Ungurului. Și, tot atunci, au fost monitorizate mai multe focare la porcii mistreți.
Dar acum, putem spune că, prin măsurile de siguranță impuse, aceste focare au fost lichidate. „La momentul acesta nu avem focare de pestă porcină declarate în județul Hunedoara, dar monitorizăm, în permanență, toate zonele pentru a preîntâmpina astfel de probleme”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara
Un număr de 101 focare de pestă porcină africană (PPA) erau active la nivel naţional, în luna iulie. Din acestea, două au fost în exploataţii comerciale, iar un focar într-o exploataţie comercială de tip A. În focarele afectate existau 45.227 de porcine.
Așa că specialiștii ne îndeamnă să fim prudenți atunci când cumpărăm porci de la persoane despre care nu știm de unde îi au și cum i-au crescut.
În luna octombrie au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană în Județul Alba – 2 focare; în Județul Bihor – 3 focare; Botoșani – un focar; Buzău – 3 focare; Călărași – 1 focar; Dolj – 1 focar, peste graniță, în Județul Gorj – 1 focar, în Județul Ialomița – 9 focare, în Iași – 3 focare, Mureș – 1 focar; Prahova – 1 focar; Județul Sălaj – 1 focar, Județul Satu Mare – 1 focarși în Județul Teleorman – 2 focare.
Diana Mitrache