O greșeală frecventă la alegerea rutei în condiții de zăpada este utilizarea liniei potecii de vară, atrag atenția cei de la Avalanșe în Carpați.

”Un grup numeros a utilizat pentru ascensiunea pe vârful Peleaga linia potecii de vară. Dat fiind faptul că acest versant are expunere sudică chiar dacă dimineața devreme (atunci când temparatura nocturnă este negativă) condiţiile sunt ok, la întoarcere, după ce temperatura creşte şi
versantul e deja expus la soare de multe ore riscul de avalanşa creşte semnificativ.
Desigur sunt foarte multe aspecte la care să fim atenţi dar sunt câteva detalii uşor de observat la care trebuie să fim atenţi acum când primăvara îşi face încet loc şi în zona montană înaltă:
Încălzirea bruscă sau accentuată destabilizează stratul de zăpadă.
Dacă o perioadă prelungită temperaturile sunt pozitive, mai ales după o noapte fără îngheț, apa rezultată din topire se infiltrează în stratul de zăpadă şi pot să apară avalanşe de topire (unele de dimensiuni mari)”, notează cei de la Avalanșe în Carpați.
Câteva semne
de instabilitate a zăpezii:
Se văd urme de scurgeri de suprafaţă sau de avalanșă pe pante similare ca expunere şi înclinaţie
Te afunzi până peste glezne în zăpadă grea și udă.
Chiar dacă noaptea temperaturile sunt negative riscul de avalanşa creşte în special după amaiza, mai ales pe versanţii expuşi la soare vreme îndelungată, (atenţie la morfologia terenului şi la expunerea pantelor)
În apropierea stâncilor, pereţilor, în zonele
expuse la soare se
pot produce frecvent
scurgeri de suprafaţă sau avalanşe de topire.
Un grup numeros înseamnă impact mare asupra zăpezii şi implicit risc mai mare de avalanşă !
”Soluţia este abordarea traseelor defensiv, evitând traversările, urcarea sau coborârea unor versanţi înclinaţi, prin alegerea unor profile de teren care să ne protejeze precum crestele sau conectarea unor pante mai scurte şi mai puţin înclinate dar mai ales alegerea corectă a orei de plecare în tura precum şi de retragere. Întotdeauna atunci când ne planificăm traseul trebuie să ne informăm legat de
prognoza meteo şi să monitorizăm atenţi transformările survenite în stratul de zăpadă. Atenţie la teren, condiţii meteo şi condiţii de zăpadă”, mai atrag atenția cei de la Avalanșe în Carpați.
Monika BACIU