Pescarii și-au făcut apariție pe bălți, sau pe Jiu. Odată cu încălzirea vremii și imediat după ridicarea restricțiilor, cu bățul în mână, vin pe apele curgătoare de la noi. O fac pentru relaxare, dar ne-au spus și că peștii au suferit mult din cauza incidentelor care au poluează apele.
Pe Jiul de Vest, cu puțin înainte ca acesta să se unească în defileu, cu cel de Est, am găsit câțiva pescari la Aninoasa. Veniseră de dimineață cu undițele și ranițele la ei.
Și, deși în apă se văd bancuri mici de pești, cu ochiul liber, pescarii nu erau mulțumiți. „Nu merge. Mai ales că Jiul a fost otrăvit înainte și din cauza asta nu mai este pește. Cum să nu fie acesta un motiv? Peștele trebuie să urce și are obstacole. Am venit și azi pe la 9,30 dimineață, ies din casă. Ca pensionar, ce să fac? Nu prind pește. Rar. La cei mici le dăm drumul”, a spus unul dintre pescarii de pe Jiul de la Aninoasa.
„Prind pește micuț, sub dimensiune. Nu îl iau. Merg de plăcere, distracție. Ca pensionar, vin mereu aici. E frumos, e cald afară. E prea cald chiar. Ar trebui să fie mai rece, ca să tragă cleanul”, a spus un altul, care pleca tot cu ranița goală.
Prohibiția s-a încheiat în 7 iunie, așa că pescarii profită acum de timpul liber și vremea bună și ies pe lacuri, ori pe cele două cursuri ale Jiului.
Pescarii, însă, spun că în ultimii ani, pe Jiu, au fost diverse incidente, în urma cărora peștele a avut de suferit. Așa că rar găsesc păstrăv și sunt nevoiți să se mulțumească cu clean, dacă are dimensiune potrivite.

Diana Mitrache