Ar fi putut accesa bani pentru retelele de termoficare, dar nu au fãcut-o

Cãldura din casele petrosãnenilor stã la mâna ministerului Energiei. Abia dupã ce ministerul de resort spune care sunt solutiile pentru furnizarea agentului termic în perioada de iarnã, se va sti dacã abonatii vor beneficia sau nu de cãldurã.  Senatorul PNL, Carmen Harau, a cerut explicatii ministrilor Dezvoltarii si Energiei privind viitorul sistemului de termoficare din Valea Jiului, iar, pânã acum, rãspuns a venit doar de la Ministerul Dezvoltãrii, care însã paseazã solutia în curtea Ministerului Energiei.

“Precizãm cã sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã a localitãtilor din Valea Jiului a fost înfiintat si a functionat pentru asigurarea încãlzirii în sezonul rece si prepaparea apei calde de consum pentru populatie, institutii publice si operatori economici. Sursa de producere a energiei  termic este Sucursala Electrocentrale Paroseni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, societate aflatã în coordonarea Ministerului Energiei. Electrocentrale Paroseni detine si conductele de transport agent termic. Punctele termice si conductele de distributie agent termic apartin unitãtilor  administrativ-teritoriale”, aratã rãspunsul Ministerului Dezvoltãrii. În sezonul de iarnã trecut, doar abonatii de la Petrosani au mai beneficiat de agent termic, mai exact aproximat 2000 de apartamente, din totalul de 12.2340 bransate initial. “În municipiile Lupeni si Vulcan operatorii de distributie Societatea Unievrsal Edil Lupeni si Termoficare SA Vulcan au intrat în faliment, iar serviciul nu a fost  delegate altui operator”, mai aratã rãspunsul.

Acelasi minister identificã o problemã deja cunoscutã la nivelul Vãii Jiului, si anume cea a strãrii de degradare accentuate a retelei.  “Cauzele functionãrii necorespunzãtoare a  sistemului centralizat de alimentare cu energie  termicã a localitãtilor din Valea Jiului si a sistãrii furnizãrii serviciului cãtre populatie: starea tehnicã a instalatiilor si echipamentelor, în marea majoritate cu durata de viatã depãsitã, supradimensionate raportat la necesarul actual de energie termicã, care nu oferã sigurantã în exploatare si functioneazã cu randamente scãzute, costuri mari pentru producerea , transportul si distributia energiei termice generate de starea instalatiilor, pierderile înregistrate pe retelele termice si eficientã energeticã redusã, datorii mari înregistrate de operatorii de distributie cãtre producãtorul de energie termicã (Sucursala Electrocentrale Paroseni) datoritã neîncasãrii de la populatie a contravalorii energiei  termice livrate (în situatia municipiului Petrosani – societatea Termoficare SA – în reorganizare – peste 58 milioane lei), lipsa lucrãrilor de investitii promovate de Sucursala Electrocentrale Paroseni pentru reabilitarea retelelor de transport, dar si de autoritãtile administratiei publice locale pentru modernizarea infrastructurii de distributie energie termicã (puncte termice, retele termice). De asemenea, precizãm cã nicio localitate din Valea Jiului nu a solicitat fonduri de la bugetul de stat prin programul “Termoficarea 2006-2020 cãldurã si confort”, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 426/2006, republicatã”, mai aratã rãspunsul oferit de Ministerul Dezvoltãrii, senatorului PNL, Carmen Hãrãu.  Abia dupã ce  ministerul primeste un rãspuns de la Ministerul Energiei se va cunoaste dacã abonatii vor  beneficia de agent termic în perioada de iarnã.

Monika BACIU

4 comentarii la „Ar fi putut accesa bani pentru retelele de termoficare, dar nu au fãcut-o

 • 9 iulie 2017 la 22:28
  Permalink

  Stam pe un munte de carbune si nu sunt in stare sa schimbe tevile de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni RENTABILA TERMOFICAREA in valea jiului .

 • 10 iulie 2017 la 12:26
  Permalink

  Stam pe un munte de carbune scump. Enorm de scump. La cat costa ca nu si-l permite niciun agent economic privat. Si-l permit doar firmele de stat, „gauri negre” la bugetul tuturor romanilor.

 • 11 iulie 2017 la 10:16
  Permalink

  Pai,…intradevar e scump carbunele dar…asta datorita dinozaurilor din CNH ,care au salarii si gratuitati pe care nici un privat nu si le-ar putea permite !! Pe linga asta ,toate angajatele de acolo sunt neveste s-au pile ale lor !! Pina acest „Combinat” nu dispare,minele din vale (cite mai sunt) nu vor fi rentabile pt ca mai multi angajati sunt in CNH decit in mine ….Punct !!

 • 14 iulie 2017 la 10:20
  Permalink

  da tava, tava de inox?
  unde e tava? da inox?
  o mai baga in cur-
  te sau in scara de bloc,
  pana pa usa?

Comentariile sunt închise.