A PIA va da cele mai multe sancțiuni proprietarilor de pășuni și terenuri agricole care au fost incendiate. Asta, pentru că pompierii sunt efectiv sufocați de numărul mare de intervenții în aceste zile.

Zeci de oameni dau foc pășunilor și nimeni nu mai supraveghează focurile, lucru ce a determinat și autoritățile locale să intensifice patrulările. Iar la Petrila, unde au avut loc incendii puternice de vegetație, edilii fac apel către populație.
„Din păcate, și la Petrila, ca și în restul țării, am văzut că cetățenii își curăță terenurile dând foc la vegetația uscată. Nu este în regulă. Știu că și APIA o să oprească subvențiile, dacă se dovedește că focul a fost pus intenționat. Mai grav este că se pot crea pagube mari, pentru că focul se poate extinde la clădirile din jur. Așa că fac un apel pe această cale la cetățenii din orașul Petrila să nu mai folosească această metodă de curățare a terenului de vegetația uscată”, a declarat Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
Iar cei de la APIA spun că în acest an este un adevărat record de incendii de vegetație, așa că și sancțiunile vor fi și mai multe.
„În fiecare zi, noi avem cel puțin 7 echipe în teren, pe toată raza județului. Verificăm toate suprafețele arse, dar, din păcate, noi nu reeușim să îi depistăm pe cei care au dat foc, pentru că noi ajungem după ce a ars. Perimetrăm suprafețele, vedem cine e proprietarul, iar apoi sunt penalizați, în primul an cu 5%, în total, suma pe fermă. În acestă perioadă constatăm. După ce aplică cererile pentru subvenții, vom putea să îi identificăm și lăm măsurile care se impun. Anul trecut am avut peste 100 de fermieri. penalizați.Dar anul acesta este cel mai dificil din acest punct de vedere și foarte mulți fermieri vor fi penalizați”, a declarat Florin Bucurean, director adjunct APIA Hunedoara.
Zeci de pompieri intervin zilnic pentru a limita pagubele și a stinge incendiile provocate de oamenii care dfau foc uscăturilor cu scopul de a igieniza suprafețele. Mai mult, în ultima săptămână, pentru că și vântul a bătut cu putere, mai mulți pompieri au fost chemați de acasă, pentru a face față numărului mare de intervenții.
Diana Mitrache